piątek, 25 sierpnia 2017

KRUCHA CHMURKA Z RABARBAREM - PRZEPIS



Sezon na rabarbar w pełni, a w sklepach półki od rabarbaru wręcz się uginają. Dziś przedstawię Wam przepis na nietypowe ciasto z rabarbarem, które jest lekkie niczym chmurka. Jeśli lubicie mało słodkie wypieki to ten deser będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:
·        2 i 1/2 szklanki mąki
·        1 szklanka cukru
·        2 budynie śmietankowe
·        250 g masła
·        5 jajek
·        3 łyżki cukru pudru
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 opakowanie cukru waniliowego
·        1/2 szklanki oleju
·        1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru

Wykonanie:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki i pokrój w kostkę. Oddziel białka od żółtek. Wysyp mąkę na stolicę dodaj żółtek, masła, proszku do pieczenia, cukru pudru i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części (60% i 40%) i następnie włóż je do zamrażalnika na pół godziny. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, większą cześć ciasta zetrzyj na tarce i wsyp na blachę. Rozgrzej piekarnik do 190ºC i podpiecz ciasto przez około 15 min, następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodając na sam koniec cukier i cukier waniliowy. Kolejno wsyp budynie, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Na wcześniej podpieczone ciasto wlej tak przygotowaną masę, następnie równomiernie rozłóż rabarbar, a na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w 190ºC przez około 40 min.



Wszystkim życzę smacznego!
Copyright © Kobiece podejście , Blogger