Sezon na rabarbar w pełni, a w sklepach półki od rabarbaru wręcz się uginają. Dziś przedstawię Wam przepis na nietypowe ciasto z rabarbarem, które jest lekkie niczym chmurka. Jeśli lubicie mało słodkie wypieki to ten deser będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
·
2 i 1/2 szklanki mąki
·
1 szklanka cukru
·
2 budynie śmietankowe
·
250 g masła
·
5 jajek
·
3 łyżki cukru pudru
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 opakowanie cukru waniliowego
·
1/2 szklanki oleju
·
1 kg obranego i pokrojonego rabarbaru
Wykonanie:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki i pokrój w kostkę. Oddziel białka
od żółtek. Wysyp mąkę na stolicę dodaj żółtek, masła, proszku do pieczenia,
cukru pudru i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części (60% i 40%) i
następnie włóż je do zamrażalnika na pół godziny. Dużą blaszkę wyłóż papierem
do pieczenia, większą cześć ciasta zetrzyj na tarce i wsyp na blachę. Rozgrzej
piekarnik do 190ºC i podpiecz ciasto przez około 15 min, następnie wyjmij z
piekarnika i wystudź. Oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodając na sam
koniec cukier i cukier waniliowy. Kolejno wsyp budynie, wlej olej i dokładnie
wymieszaj. Na wcześniej podpieczone ciasto wlej tak przygotowaną masę, następnie
równomiernie rozłóż rabarbar, a na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta.
Piecz w 190ºC przez około 40 min.
Wszystkim życzę smacznego!