Idealne ciasto na jesień na pewno musi być ze śliwkami. Jeśli chcecie zaskoczyć swoją rodzinę, czy też gości czymś innym jak tradycyjne ciasto drożdżowe ze owocami to polecam kruche ze
śliwkami i bezą. To zdecydowanie idealna kompozycja
smaków, która wręcz rozpływa się w ustach, a z blaszki znika bardzo szybko. Przepis
opiera się głównie na zrobieniu standardowego ciasta kruchego, bezy oraz
dodaniu owoców. Kiedyś ciasto robiłam w formie tarty, ale ze względu na jej
małą wielkość, przerzuciłam się na dużą blachę.
Składniki
na kruche ciasto:
·
około 1 kg śliwek
·
350 g mąki tortowej
·
170 g margaryny
·
100 g cukru pudru
·
4 żółtka jaj (wielkość L)
·
3 łyżeczki cukru waniliowego
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na bezę:
·
2 łyżki mąki ziemniaczanej/budyń śmietankowy
·
4 białka jajka (wielkość L)
·
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka
oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie
składniki razem zagnij, aż do ich połączenia i kolejno rozwałkuj na grubość
około 0,5 cm oraz wyściel nim całą formę do pieczenia. Ciasto nakłuj widelcem w
wielu miejscach, aby lepiej się upiekło. Nastaw piekarnik na 160ºC i piec przez
około 10 min. Następnie wyłożyć połówki śliwek i piec dalej około 15 min. W między
czasie ubij białka, dodaj cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Gotową masę połóż
na podpieczone ciasto ze śliwkami i piec dalej około 30 min, do momentu
zarumienienia się bezy. Ciasto jest gotowe do zjedzenia.
Życzę smacznego!
Wskazówki:
·
Zamiast mąki ziemniaczanej można dodać budyń
śmietankowy.
·
Śliwki można zastąpić innymi owocami sezonowymi.
Świetnie sprawdza się rabarbar.
·
Im więcej białek, tym większa beza, a ciasto
pyszniejsze!