Tiramisu to bez wątpienia szybki deser, bez pieczenia, a
zarazem bardzo smaczny. Wykonanie go nie jest trudne, a idealnie wpasuje się do
popołudniowej kawy. Tiramisu można robić na różne sposoby, ja preferuje w
pucharkach lodowych, ze względu na brak krojenia i estetykę. Robiąc deser na
blaszce, czy w tortownicy często przy krojeniu po prostu się rozwalał. Przepis
podaję na 5 porcji, jeśli potrzebujecie zrobić większą ilość to należy analogicznie
zwiększyć składniki.
Składniki:
·
około 200 g biszkoptów podłużnych
·
400 g śmietany 30%
·
250 g serka mascarpone
·
2 żółtka jajka
·
2 płaskie łyżki cukru kryształ (około 40 g)
·
2 łyżeczki cukru waniliowego
·
mały kieliszek amaretto
·
150 ml mocnej kawy
·
gorzkie kakao
Wykonanie:
Do miski wsyp cukier kryształ i wraz z żółtkami utrzyj na
gładką masę. Następnie stopniowo po łyżeczce dodawaj serka mascarpone nadal
miksując do uzyskania gładkiej masy. W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną
śmietankę z cukrem waniliowym. Kolejno
połącz obie masy, dodając po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszając. Tak
przygotowany krem odstaw na chwilę do lodówki. Zaparzoną, wystudzoną, gorzką kawę
wlej do płaskiego naczynia i dodaj amaretto. Przygotuj około 5 pucharków do
lodów, jak na zdjęciu. Biszkopty podziel na pół, krótko namocz z obu stron w
kawie, ułóż na dnie miseczek i połóż połowę masy. Na masę ułóż kolejną warstwę
biszkoptów, a na nie pozostałą masę i posyp kakao. Pamiętaj aby deser trzymać w
lodówce.
Wskazówki:
·
Do bitej śmietany można dodać śmietan fix, aby
dłużej zachowało prawidłową konsystencję.
·
Biszkopty moczymy kilka sekund, aby się nie
rozwaliły.
·
Deser posyp gorzkim kakaem przed podaniem.
·
Tiramisu przechowuj w lodówce zawinięte w
folię spożywczą, aby nie przeszły żadne zapachy.
Smacznego!