sobota, 7 października 2017

DESER TIRAMISU - PRZEPIS


Tiramisu to bez wątpienia szybki deser, bez pieczenia, a zarazem bardzo smaczny. Wykonanie go nie jest trudne, a idealnie wpasuje się do popołudniowej kawy. Tiramisu można robić na różne sposoby, ja preferuje w pucharkach lodowych, ze względu na brak krojenia i estetykę. Robiąc deser na blaszce, czy w tortownicy często przy krojeniu po prostu się rozwalał. Przepis podaję na 5 porcji, jeśli potrzebujecie zrobić większą ilość to należy analogicznie zwiększyć składniki.


Składniki:
·        około 200 g biszkoptów podłużnych
·        400 g śmietany 30%
·        250 g serka mascarpone
·        2 żółtka jajka
·        2 płaskie łyżki cukru kryształ (około 40 g)
·        2 łyżeczki cukru waniliowego
·        mały kieliszek amaretto
·        150 ml mocnej kawy
·        gorzkie kakao

Wykonanie:
Do miski wsyp cukier kryształ i wraz z żółtkami utrzyj na gładką masę. Następnie stopniowo po łyżeczce dodawaj serka mascarpone nadal miksując do uzyskania gładkiej masy. W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietankę z cukrem waniliowym.  Kolejno połącz obie masy, dodając po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem odstaw na chwilę do lodówki. Zaparzoną, wystudzoną, gorzką kawę wlej do płaskiego naczynia i dodaj amaretto. Przygotuj około 5 pucharków do lodów, jak na zdjęciu. Biszkopty podziel na pół, krótko namocz z obu stron w kawie, ułóż na dnie miseczek i połóż połowę masy. Na masę ułóż kolejną warstwę biszkoptów, a na nie pozostałą masę i posyp kakao. Pamiętaj aby deser trzymać w lodówce.


Wskazówki:
·        Do bitej śmietany można dodać śmietan fix, aby dłużej zachowało prawidłową konsystencję.
·        Biszkopty moczymy kilka sekund, aby się nie rozwaliły.
·        Deser posyp gorzkim kakaem przed podaniem.
·        Tiramisu przechowuj w lodówce zawinięte w folię spożywczą, aby nie przeszły żadne zapachy.

Smacznego!

Copyright © Kobiece podejście , Blogger