To chyba najszybsze i najprostsze ciasto jakie możecie zrobić. Zachwycają się nią wszyscy, chociaż nie jest szczególnie piękna. Z doświadczenia wiem, że stare przepisy sprawdzają się najlepiej i tak też jest w tym przypadku.
Składniki:
·
5 jajek
·
1 1/3 szklanki mąki pszennej - tortowej
·
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
·
1 masło roślinne
(margaryna)
·
1 szklanka cukru kryształ
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
·
1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
Margarynę należy roztopić w rondelku. Następnie ubić jajka z cukrem na gładką masę. Kolejno dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu zalać gorąca margaryną. Wszystko dokładnie zmiksować. Odlać 1/4 masy do innej miski, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przygotować podłużną blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wlać całą jasną masę, a następnie wzdłuż środka formy ciemną masę. Piekarnik rozgrzać do 160ºC i piecz około 60 min.