poniedziałek, 24 lipca 2017

BABKA UCIERANA CZARNO-BIAŁA - PRZEPIS


To chyba najszybsze i najprostsze ciasto jakie możecie zrobić. Zachwycają się nią wszyscy, chociaż nie jest szczególnie piękna. Z doświadczenia wiem, że stare przepisy sprawdzają się najlepiej i tak też jest w tym przypadku. 


Składniki:
·        5 jajek
·        1 1/3 szklanki mąki pszennej - tortowej
·        1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
·        1 masło roślinne  (margaryna)
·        1 szklanka cukru kryształ
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia
·        1 łyżka kakao

Sposób wykonania:
Margarynę należy roztopić w rondelku. Następnie ubić jajka z cukrem na gładką masę. Kolejno dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu zalać gorąca margaryną. Wszystko dokładnie zmiksować. Odlać 1/4 masy do innej miski, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przygotować podłużną blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wlać całą jasną masę, a następnie wzdłuż środka formy ciemną masę. Piekarnik rozgrzać do 160ºC i piecz około 60 min. 






Copyright © Kobiece podejście , Blogger