Odkąd podjęłam stałą pracę staram się codziennie przygotowywać coś do zjedzenia. Ile można jeść kanapek? A przecież przez 8 godzin w pracy każdy zgłodnieje. Stawiam na proste, szybkie dania, które najczęściej przygotowuję dzień wcześniej. Nie stosuję żadnej specjalnej diety, dlatego nie będę liczyła kaloryczności posiłków. W poprzednim poście zamieściłam przepis na zdrowe batoniki, które także często zabieram do pracy jako przekąskę. Świetnie się sprawdzają i można je przechować dłużej w lodówce. Oprócz głównego posiłku zawsze staram się zabierać pudełko świeżych sezonowych owoców. Zimą są to głównie jabłka, banany, pomarańcze i mandarynki, a latem truskawki, maliny, arbuz, nektarynki czy brzoskwinie.
Głównym bohaterem dzisiejszego odcinka jest ryż z warzywami po chińsku. Do prawdziwej chińszczyzny dużo mu brakuje ale jest smaczne. Danie jest zrobione z mrożonki warzyw, a gdy tylko mam więcej czasu robię ze świeżych warzyw. Jako przekąskę do pojemnika wkładam pokrojone i obrane dwie brzoskwinie oraz jedną pomarańczę. Przygotowanie dzisiejszego śniadania zajmuje mi około 20 min. Nie jest to może mało, ale niewielkim kosztem można smacznie, zdrowo i tanio zjeść. Poniżej przedstawiam mój przepis na warzywa po chińsku. Nie podaję dokładnych proporcji, ponieważ każdy lubi inaczej doprawione dania. Moja porcja składa się z około 80 g ryżu oraz 200 g mrożonych warzyw.
Składniki:
· mieszanka chińska (mrożone warzywa)
· ryż
· sos sojowy ciemny
· sól
· pieprz
· papryka słodka
· olej kokosowy
Wykonanie:
Ugotuj ryż w dużej ilość posolonej wody według zalecanego czasu na opakowaniu. Następnie na patelni rozgrzej olej kokosowy, wsyp mieszankę chińską i dodaj sos sojowy oraz przyprawy. Duś dopóki woda z warzyw nie wyparuje. Ugotowany ryż odcedź i przesyp do pudełka, a na wierzch połóż warzywa.
Wskazówki:
· Najczęściej kupuje mieszankę chińską firmy Mroźna Kraina z Biedronki lub Hotex.
· Polecam używać ryżu parboiled.