czwartek, 14 września 2017

CHIA PUDDING KOKOSOWY Z KONFITURĄ I OWOCAMI - PRZEPIS


Od dawna chciałam spróbować tego zachwalanego przez wszystkich deseru, który oprócz walorów smakowych ma wspaniałe właściwości zdrowotne. Chia to nic innego jak szałwia hiszpańska, która jest jedną z najstarszych uprawianych roślin. Co sprawia, że nasiona chia są tak pożądane? To zdecydowanie jej wartości odżywcze! Szałwia hiszpańska zawiera duże ilości błonnika, wysoką zawartość wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i nienasyconych. Chia jest idealnym dodatkiem do wypieków, zup, potraw na bazie warzyw, dodatkiem do produktów mlecznych i koktajli owocowych.
Dziś przyrządziłam dla Was popularny chia pudding, który do dietetycznych posiłków nie należy, ale wszystkim bardzo smakuje. Przedstawione składniki to około cztery porcje.


Składniki:
·        5 kopiatych łyżek nasion chia
·        400 ml mleczka kokosowego w puszce
·        250 ml mleka (kokosowe lub krowie)
·        4 łyżki miodu (lub cukru pudru)
·        konfitura lub dżem
·        świeże owoce

Wykonanie:
Do miski wlej mleczko kokosowe, mleko, dodaj miód, nasiona chia i wymieszaj intensywnie przez około 5 min.  Następnie całość odstaw do lodówki na około 6 godzin. Gotowy pudding wyjmij z lodówki i przygotuj około 4 szklanki. Na dno szklanek daj naprzemiennie kilka łyżeczek konfitury lub dżemu, a następnie parę łyżek gotowego puddingu. Na samą górę do dekoracji użyj ulubionych świeżych owoców.

Wskazówki:
·        Do deseru użyłam chia firmy Sante.
·        Nasiona należy moczyć kilka godzin lub całą noc.
·        Można użyć do deseru zarówno mleko roślinne jak i zwierzęce.
·        Smak konfitury lub dżemu nie ma znaczenia, ja polecam o smaku truskawkowym.
·        Nasiona należy dokładnie wymieszać aby nie opadły na dno.
·        Deser najlepiej trzymać w lodówce w misce, a następnie przełożyć do szklanek.
Copyright © Kobiece podejście , Blogger