wtorek, 19 września 2017

TARTA Z KREMEM MASCARPONE I BIAŁĄ CZEKOLADĄ - PRZEPIS


Tarta to ponadczasowe ciasto, które najlepiej smakuje latem. Deser jest bardzo lekki i dosłownie rozpływa się w ustach. Tarta składa się z tradycyjnego kruchego ciasta, masy z serka mascarpone oraz świeżych sezonowych owoców.


Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 3 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30%
  • 2/3 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki razem zagnij, aż do ich połączenia. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm oraz wyściel nim całą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w wielu miejscach, również po bokach aby lepiej się upiekło. Nastaw piekarnik na 160ºC i piec przez około 40 min. Należy jednak pamiętać, że każdy piekarnik działa inaczej i ciasto trzeba piec do momentu jego zarumienienia się. Po upieczeniu ciasto ostudź w formie, a następnie delikatnie wyciągnij. Do małego rondelka wlej 2 łyżki mleka oraz wrzuć białą czekoladę i podgrzej do momentu rozpuszczenia się czekolady. Serek mascarpone zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj rozpuszczona, ostudzoną białą czekoladę i dokładnie wymieszaj. Śmietankę wraz z cukrem waniliowym ubij na sztywno i dodaj do wcześniej przygotowanej masy mascarpone po jednej łyżce delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem przełóż na upieczone wcześniej, ostudzone kruche ciasto i posyp owocami sezonowymi.

Wskazówki:
  • Ciasto musi całkowicie wystygnąć w formie aby się nie pokruszyło.
  • Ciasto można po wyjęciu ponownie włożyć do formy aby lepiej się trzymało.
  • Aby masa była jeszcze bardziej słodka można dodać więcej czekolady lub cukier puder.
  • Zakładam, że tabliczka czekolady to 100 g.
  • Do ciasta można użyć świeżych owoców sezonowych, a zimą brzoskwinie w puszce.


Podany przepis jest na dużą formę tarty (forma z Ikea o średnicy 31 cm).


Copyright © Kobiece podejście , Blogger