Tarta to ponadczasowe ciasto, które najlepiej smakuje latem. Deser jest bardzo lekki i dosłownie rozpływa się w ustach. Tarta składa
się z tradycyjnego kruchego ciasta, masy z serka mascarpone oraz świeżych
sezonowych owoców.
Składniki
na kruche ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 150 g margaryny
- 90 g cukru pudru
- 3 żółtka jaj
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki 30%
- 2/3 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia,
cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka
oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie
składniki razem zagnij, aż do ich połączenia. Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość
około 0,5 cm oraz wyściel nim całą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w
wielu miejscach, również po bokach aby lepiej się upiekło. Nastaw piekarnik na
160ºC i piec przez około 40 min. Należy jednak pamiętać, że każdy piekarnik
działa inaczej i ciasto trzeba piec do momentu jego zarumienienia się. Po
upieczeniu ciasto ostudź w formie, a następnie delikatnie wyciągnij. Do małego rondelka wlej 2 łyżki mleka oraz wrzuć białą czekoladę i
podgrzej do momentu rozpuszczenia się czekolady. Serek mascarpone zmiksuj na gładką masę, a następnie dodaj rozpuszczona, ostudzoną białą
czekoladę i dokładnie wymieszaj. Śmietankę wraz z cukrem waniliowym
ubij na sztywno i dodaj do wcześniej przygotowanej masy mascarpone po jednej
łyżce delikatnie mieszając. Tak przygotowany krem przełóż na upieczone wcześniej, ostudzone
kruche ciasto i posyp owocami sezonowymi.
Wskazówki:
- Ciasto musi całkowicie wystygnąć w formie aby się nie pokruszyło.
- Ciasto można po wyjęciu ponownie włożyć do formy aby lepiej się trzymało.
- Aby masa była jeszcze bardziej
słodka można dodać więcej czekolady lub cukier puder.
- Zakładam, że tabliczka czekolady to 100 g.
- Do ciasta można użyć świeżych owoców sezonowych, a zimą brzoskwinie w puszce.
Podany przepis jest na dużą formę tarty (forma z Ikea o średnicy 31 cm).