Halloween to święto, zabawa coraz częściej obchodzona w
Polsce. Ja z roku na rok coraz większe widzę zainteresowanie tym wydarzeniem.
Młodzi ludzie często organizują z tej okazji imprezy tematyczne, a dzieci
przebierają się oraz dekorują domy. Nie da
się ukryć, że Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji przygotowałam przepis na pyszne kruche ciasteczka o nazwie palce baby jagi. Docelowo
miały straszyć, ale jednak wolę je jeść w wersji bez krwi ;)
Pomysł na takie ciastka zrodził się rok temu, gdy okazało się,
że mam zorganizować przebieraną imprezę dla znajomych. Szukałam w internecie
wielu inspiracji, ale nie ukrywam poszukiwałam czegoś co można szybko i łatwo zrobić,
dlatego wybrałam palce. Przepisów było mnóstwo, ale w każdym coś mi nie
pasowało, dlatego stworzyłam własną wersję. Wpadłam na pomysł zrobienia
ciemnych palców, bo kto powiedział, że baba jaga nie może mieć czarnej skóry?
:D Kruche ciastka kakaowe tak mi zasmakowały, że nawet wolę je od wersji
oryginalnej! Do Halloween zostało już tylko parę dni, więc poniżej macie
przepis na palce baby jagi!
Życzę udanej i smacznej zabawy!
Składniki:
·
300 g mąki tortowej
·
150 g margaryny
·
90 g cukru pudru
·
3 jajka
·
2 łyżeczki cukru wanilinowego
·
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·
około 80 g całych migdałów
·
gorzkie kakao
Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia,
cukier wanilinowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka
oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie
składniki razem zagnij, aż do ich połączenia. Ciasto rozwałkuj na grubość około
1 cm i pokrój je nożem w paski o szerokości około 1 cm i długości około 5 cm. Z
każdego paska uformuj wałeczek, a na jego koniec wciśnij połowę migdała posmarowanego białkiem jajka. Za
pomocą noża urealnij swoje ciastka, nacinając w środku 3 kreski i 2 kreski
bliżej paznokcia. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli uformujesz stawy na palcach. Palce mogą być nawet krzywe! Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ciastka. Palce piec około 30 min w
temperaturze około 160ºC (grzałka dolna i górna) do momentu ich zarumienienia.
Wskazówki:
· Część lekko zagniecionego ciasta (w momencie gdy
mamy tylko połączone wszystkie składniki) można odkroić i dodać do niego kilka
łyżeczek gorzkiego kakao, aby zrobiło się ciemne. Następnie należy je wyrobić do
momentu dokładnego połączenia składników. W ten sposób otrzymamy kakaowe palce,
jak na zdjęciu powyżej.
·
Ciastek jest na tyle dużo, że koniecznie jest
pieczenie na 2 tury.
·
Migdały można kupić obrane lub ze skórką. Jeśli
mamy ze skórką, wystarczy je tylko zalać wrząca wodą na 10 min, a skórka sama
odejdzie.
·
Zanim palce zdejmiemy z blachy musimy trochę
poczekać, aż ostygną.
· Aby uzyskać bardziej przerażający efekt, palce
można pomalować czerwonym lukrem pisakiem.