wtorek, 24 października 2017

CIASTKA NA HALLOWEEN - PALCE BABY JAGI - PRZEPIS


Halloween to święto, zabawa coraz częściej obchodzona w Polsce. Ja z roku na rok coraz większe widzę zainteresowanie tym wydarzeniem. Młodzi ludzie często organizują z tej okazji imprezy tematyczne, a dzieci przebierają się oraz dekorują domy.  Nie da się ukryć, że Halloween zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji przygotowałam przepis na pyszne kruche ciasteczka o nazwie palce baby jagi. Docelowo miały straszyć, ale jednak wolę je jeść w wersji bez krwi ;)


Pomysł na takie ciastka zrodził się rok temu, gdy okazało się, że mam zorganizować przebieraną imprezę dla znajomych. Szukałam w internecie wielu inspiracji, ale nie ukrywam poszukiwałam czegoś co można szybko i łatwo zrobić, dlatego wybrałam palce. Przepisów było mnóstwo, ale w każdym coś mi nie pasowało, dlatego stworzyłam własną wersję. Wpadłam na pomysł zrobienia ciemnych palców, bo kto powiedział, że baba jaga nie może mieć czarnej skóry? :D Kruche ciastka kakaowe tak mi zasmakowały, że nawet wolę je od wersji oryginalnej! Do Halloween zostało już tylko parę dni, więc poniżej macie przepis na palce baby jagi!

Życzę udanej i smacznej zabawy!

Składniki:
·        300 g mąki tortowej
·        150 g margaryny
·        90 g cukru pudru
·        3 jajka
·        2 łyżeczki cukru wanilinowego
·        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·        około 80 g całych migdałów
·        gorzkie kakao

Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki razem zagnij, aż do ich połączenia. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm i pokrój je nożem w paski o szerokości około 1 cm i długości około 5 cm. Z każdego paska uformuj wałeczek, a na jego koniec wciśnij połowę migdała posmarowanego białkiem jajka. Za pomocą noża urealnij swoje ciastka, nacinając w środku 3 kreski i 2 kreski bliżej paznokcia. Efekt będzie jeszcze lepszy, jeśli uformujesz stawy na palcach. Palce mogą być nawet krzywe! Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż ciastka. Palce piec około 30 min w temperaturze około 160ºC (grzałka dolna i górna) do momentu ich zarumienienia.

Wskazówki:
·       Część lekko zagniecionego ciasta (w momencie gdy mamy tylko połączone wszystkie składniki) można odkroić i dodać do niego kilka łyżeczek gorzkiego kakao, aby zrobiło się ciemne. Następnie należy je wyrobić do momentu dokładnego połączenia składników. W ten sposób otrzymamy kakaowe palce, jak na zdjęciu powyżej.
·        Ciastek jest na tyle dużo, że koniecznie jest pieczenie na 2 tury.
·        Migdały można kupić obrane lub ze skórką. Jeśli mamy ze skórką, wystarczy je tylko zalać wrząca wodą na 10 min, a skórka sama odejdzie.
·        Zanim palce zdejmiemy z blachy musimy trochę poczekać, aż ostygną.
·    Aby uzyskać bardziej przerażający efekt, palce można pomalować czerwonym lukrem pisakiem.


Copyright © Kobiece podejście , Blogger