Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba jak najlepiej wykorzystać owoce. Ucierane ze śliwkami
to obok ciasta drożdżowego jedne z najbardziej lubianych wypieków. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu,
jedyne na upieczenie go musimy długo czekać. Śliwki można
zastąpić innymi owocami sezonowymi jak truskawki, maliny czy rabarbar. Minusem
ciasta jest szybkość znikania z talerza. Jest ono tak lekkie, że można zjeść
całą blaszkę! :)
Składniki:
·
5 jajek
·
2 szklanka mąki pszennej tortowej
·
1 masło roślinne
(margaryna)
·
1,5 szklanki cukru kryształ
·
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób
wykonania:
Margarynę należy roztopić w rondelku. Następnie ubić jajka z cukrem
na gładką masę. Kolejno dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, a na samym
końcu zalać gorącą margaryną. Wszystko dokładnie zmiksować. Dużą blaszkę wyłóżyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Śliwki umyć, przekroić na połówki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 160ºC i piec około 60 min.
Życzę smacznego!:)