wtorek, 31 października 2017

CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS


Sezon na śliwki w pełni, więc trzeba jak najlepiej wykorzystać owoce. Ucierane ze śliwkami to obok ciasta drożdżowego jedne z najbardziej lubianych wypieków. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, jedyne na upieczenie go musimy długo czekać. Śliwki można zastąpić innymi owocami sezonowymi jak truskawki, maliny czy rabarbar. Minusem ciasta jest szybkość znikania z talerza. Jest ono tak lekkie, że można zjeść całą blaszkę! :)


Składniki:
·        5 jajek
·        2 szklanka mąki pszennej tortowej
·        1 masło roślinne  (margaryna)
·        1,5 szklanki cukru kryształ
·        2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Margarynę należy roztopić w rondelku. Następnie ubić jajka z cukrem na gładką masę. Kolejno dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu zalać gorącą margaryną. Wszystko dokładnie zmiksować. Dużą blaszkę wyłóżyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Śliwki umyć, przekroić na połówki i ułożyć na blaszce. Piekarnik rozgrzać do 160ºC i piec około 60 min.



Życzę smacznego!:)


Copyright © Kobiece podejście , Blogger