Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc jest ostatnia
szansa na zrobienie pysznego truskawkowego ciasta. Biszkopt z masą budyniową,
galaretką i truskawkami to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Deser nie jest
ciężki w wykonaniu, ale niestety czasochłonny, ponieważ na efekt końcowy musimy
trochę poczekać, aż galaretka stężeje. Podany poniżej przepis jest na dużą prostokątną
blaszkę. Wyszłam z założenia, że w okrągłej blaszce robi się tort, a w małej prostokątnej
nie opłaca się piec. Ciasto idealnie sprawdzi się zarówno w upalne dni jak i
chłodniejsze.
Składniki
na biszkopt:
-
4 jajka
-
4 łyżki cukru kryształ
-
· 4 łyżki mąki tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
na masę:
-
·2 budynie śmietankowe
-
3 szklanki mleka (około 750 ml)
-
4 łyżki cukru
-
1 kostka masła
Składniki
dodatkowe:
-
2 galaretki truskawkowe
-
3 szklanki wody (około 750 ml)
-
1 kg truskawek
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białka i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier
i dalej ubijaj za pomocą miksera. Następnie dodaj żółtka jaj i dokładnie
wymieszaj mikserem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ubitej piany, całość delikatnie mieszając. Ciasto biszkoptowe przełóż do wyścielonej wcześniej
papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180º przez 20-30
min, do osiągnięcia złotego koloru.
W międzyczasie ugotuj 2 budynie wg instrukcji na opakowaniu,
dodając do nich 3 szklanki mleka i 4 łyżki cukru. Masło wyjmij wcześniej z
lodówki i ciepłe zmiksuj na gładki krem. Wystygnięty budyń dodaj po łyżce do
masła, dokładnie miksując na wysokich obrotach. Galaretki rozpuść w gorącej
wodzie w 3 szklankach wody i ostudź do lekkiego stężenia. Truskawki umyj,
usuń szypułki. Gotowy biszkopt przełóż do blaszki wyścielonej folią spożywczą i
papierem do pieczenia. Następnie biszkopt posmaruj masą, usłuż truskawki i
zalej galaretą. Całość trzymaj w lodówce do momentu stężenia galaretki.
Wskazówki:
-
Całą blaszkę metalową, wraz z bokami najlepiej
wyścielić folią spożywczą, a następnie na spód położyć papier do pieczenia, aby
ciasto nie przeszło zapachem metalu
-
Biszkopt piec na włączonej dolnej i górnej
grzałce.
-
Truskawki można pokroić na połówki lub układać w
całości.
-
Ciasto do spożycia jest gotowe dopiero po kilku
godzinach.
Życzę smacznego!:)