środa, 20 czerwca 2018

BISZKOPT Z MASĄ BUDYNIOWĄ, GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI - PRZEPIS



Sezon truskawkowy powoli dobiega końca, więc jest ostatnia szansa na zrobienie pysznego truskawkowego ciasta. Biszkopt z masą budyniową, galaretką i truskawkami to niewątpliwie smak mojego dzieciństwa. Deser nie jest ciężki w wykonaniu, ale niestety czasochłonny, ponieważ na efekt końcowy musimy trochę poczekać, aż galaretka stężeje. Podany poniżej przepis jest na dużą prostokątną blaszkę. Wyszłam z założenia, że w okrągłej blaszce robi się tort, a w małej prostokątnej nie opłaca się piec. Ciasto idealnie sprawdzi się zarówno w upalne dni jak i chłodniejsze.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • · 4 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • ·2 budynie śmietankowe
  • 3 szklanki mleka (około 750 ml)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kostka masła

Składniki dodatkowe:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody (około 750 ml)
  • 1 kg truskawek

Wykonanie:
Żółtka oddziel od białka i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i dalej ubijaj za pomocą miksera. Następnie dodaj żółtka jaj i dokładnie wymieszaj mikserem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj po łyżce do ubitej piany, całość delikatnie mieszając. Ciasto biszkoptowe przełóż do wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 180º przez 20-30 min, do osiągnięcia złotego koloru.
W międzyczasie ugotuj 2 budynie wg instrukcji na opakowaniu, dodając do nich 3 szklanki mleka i 4 łyżki cukru. Masło wyjmij wcześniej z lodówki i ciepłe zmiksuj na gładki krem. Wystygnięty budyń dodaj po łyżce do masła, dokładnie miksując na wysokich obrotach. Galaretki rozpuść w gorącej wodzie w 3 szklankach wody i ostudź do lekkiego stężenia. Truskawki umyj, usuń szypułki. Gotowy biszkopt przełóż do blaszki wyścielonej folią spożywczą i papierem do pieczenia. Następnie biszkopt posmaruj masą, usłuż truskawki i zalej galaretą. Całość trzymaj w lodówce do momentu stężenia galaretki.

Wskazówki:
  • Całą blaszkę metalową, wraz z bokami najlepiej wyścielić folią spożywczą, a następnie na spód położyć papier do pieczenia, aby ciasto nie przeszło zapachem metalu
  • Biszkopt piec na włączonej dolnej i górnej grzałce.
  • Truskawki można pokroić na połówki lub układać w całości.
  • Ciasto do spożycia jest gotowe dopiero po kilku godzinach.


Życzę smacznego!:)



Copyright © Kobiece podejście , Blogger