Dziś będzie słodko, zdrowo i owocowo. Przygotowałam dla Was bardzo
prosty deser z modnymi ostatnio nasionami chia i malinami. Chia to nic innego
jak szałwia hiszpańska, która jest jedną z najstarszych uprawianych roślin.
Co sprawia, że nasiona chia są tak pożądane? To oczywiście
jej wartości odżywcze! Szałwia hiszpańska zawiera duże ilości błonnika, wysoką
zawartość wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, kwasów tłuszczowych
Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i nienasyconych.
Deser jest bardzo lekki i idealny na upalne dni. Poniższy
przepis starczy na 4 porcje puddingu.
Składniki:
-
5 kopiatych łyżek nasion chia
-
400 ml mleczka kokosowego w puszce (1 sztuka)
-
250 ml mleka (kokosowe lub krowie)
-
3 łyżki miodu (lub cukru pudru)
-
1 łyżka cukru wanilinowego
-
2 garście malin
-
2 łyżki cukru kryształ
-
świeże owoce (maliny i jagody)
Wykonanie:
Do miski wlej mleczko kokosowe, mleko, dodaj miód (lub
cukier), cukier wanilinowy, nasiona chia i wymieszaj intensywnie przez około 5
minut za pomocą rózgi. Następnie całość
odstaw do lodówki na około 6 godzin (min. 3 godziny). Maliny zmiksuj blenderem
z cukrem kryształ. Gotowy pudding wyjmij z lodówki i naszykuj 4 szklanki. Na
dno szklanek dodaj naprzemiennie kilka łyżeczek musu malinowego, a następnie kilka
łyżek gotowego puddingu. Na samą górę do dekoracji użyj ulubionych świeżych
owoców.
Wskazówki:
-
Do deseru użyłam chia firmy Sante.
-
Nasiona należy moczyć kilka godzin lub całą noc.
-
Do deseru można użyć zarówno mleko roślinne jak
i zwierzęce.
-
Maliny mogą być świeże lub mrożone.
-
Nasiona należy dokładnie wymieszać aby nie
opadły na dno.
-
Namoczone nasiona wsadzić do lodówki w misce lub
w słoiku a następnie przekładać do szklanek.
-
Przepis na około 4 porcje.
-
Jeśli pudding lub mus będzie mało słodki, to koniecznie
dodaj cukru!
Smacznego!