środa, 11 lipca 2018

CHIA PUDDING KOKOSOWY Z MUSEM MALINOWYM I OWOCAMI




Dziś będzie słodko, zdrowo i owocowo. Przygotowałam dla Was bardzo prosty deser z modnymi ostatnio nasionami chia i malinami. Chia to nic innego jak szałwia hiszpańska, która jest jedną z najstarszych uprawianych roślin.
Co sprawia, że nasiona chia są tak pożądane? To oczywiście jej wartości odżywcze! Szałwia hiszpańska zawiera duże ilości błonnika, wysoką zawartość wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu, kwasów tłuszczowych Omega-3, tłuszczów wielonienasyconych i nienasyconych.
Deser jest bardzo lekki i idealny na upalne dni. Poniższy przepis starczy na 4 porcje puddingu.

Składniki:
  • 5 kopiatych łyżek nasion chia
  • 400 ml mleczka kokosowego w puszce (1 sztuka)
  • 250 ml mleka (kokosowe lub krowie)
  • 3 łyżki miodu (lub cukru pudru)
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 garście malin
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • świeże owoce (maliny i jagody)

Wykonanie:
Do miski wlej mleczko kokosowe, mleko, dodaj miód (lub cukier), cukier wanilinowy, nasiona chia i wymieszaj intensywnie przez około 5 minut za pomocą rózgi.  Następnie całość odstaw do lodówki na około 6 godzin (min. 3 godziny). Maliny zmiksuj blenderem z cukrem kryształ. Gotowy pudding wyjmij z lodówki i naszykuj 4 szklanki. Na dno szklanek dodaj naprzemiennie kilka łyżeczek musu malinowego, a następnie kilka łyżek gotowego puddingu. Na samą górę do dekoracji użyj ulubionych świeżych owoców.

Wskazówki:
  • Do deseru użyłam chia firmy Sante.
  • Nasiona należy moczyć kilka godzin lub całą noc.
  • Do deseru można użyć zarówno mleko roślinne jak i zwierzęce.
  • Maliny mogą być świeże lub mrożone.
  • Nasiona należy dokładnie wymieszać aby nie opadły na dno.
  • Namoczone nasiona wsadzić do lodówki w misce lub w słoiku a następnie przekładać do szklanek.
  • Przepis na około 4 porcje.
  • Jeśli pudding lub mus będzie mało słodki, to koniecznie dodaj cukru!


Smacznego!


Copyright © Kobiece podejście , Blogger