Truskawki i jagody powoli się kończą, więc to ostatni
dzwonek, aby upiec ciasto z tymi sezonowymi owocami. Przepis jest bardzo prosty
i szybki, a ciasto lekkie i puszyste. Poniższe proporcje oczywiście podaję na
dużą blaszkę, bo patrząc z jaką prędkością ciasto znika, to nie opłaca się
robić mniej!
Składniki:
-
5 jajek
-
2 szklanki mąki pszennej tortowej
-
1 masło roślinne
(250 g margaryny)
-
1,5 szklanki cukru kryształ
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,5 - 0,8 kg truskawek
-
2 garście jagód
Sposób
wykonania:
Margarynę roztop w rondelku. Następnie utrzyj jajka z cukrem
na gładką masę za pomocą miksera. Kolejno dodaj do nich mąkę, proszek do
pieczenia, a na samym końcu zalej gorąca margaryną. Całość dokładnie zmiksuj. Z truskawek usuń szypułki i wszystkie owoce dokładnie umyj. Przygotowuj dużą blaszkę, wykładając ją
papierem do pieczenia. Wlej całą masę, a następnie posyp ciasto truskawkami i
jagodami. Piekarnik rozgrzej do 160ºC (dolna i górna grzałka) i piecz około 60
min do momentu zarumienienia się ciasta. Po wystygnięciu całość posyp cukrem
pudrem.
Wskazówki:
-
Im więcej owoców, tym ciasto będzie
wilgotniejsze.
-
Jeśli owoców będzie za dużo, mogą opaść na dno.
-
Ciasto najlepiej piec do momentu uzyskania
złotego koloru.