sobota, 30 czerwca 2018

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI I JAGODAMI - PRZEPIS


Truskawki i jagody powoli się kończą, więc to ostatni dzwonek, aby upiec ciasto z tymi sezonowymi owocami. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a ciasto lekkie i puszyste. Poniższe proporcje oczywiście podaję na dużą blaszkę, bo patrząc z jaką prędkością ciasto znika, to nie opłaca się robić mniej!

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 masło roślinne  (250 g margaryny)
  • 1,5 szklanki cukru kryształ
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 - 0,8 kg truskawek
  • 2 garście jagód

Sposób wykonania:
Margarynę roztop w rondelku. Następnie utrzyj jajka z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Kolejno dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu zalej gorąca margaryną. Całość dokładnie zmiksuj. Z truskawek usuń szypułki i wszystkie owoce dokładnie umyj. Przygotowuj dużą blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wlej całą masę, a następnie posyp ciasto truskawkami i jagodami. Piekarnik rozgrzej do 160ºC (dolna i górna grzałka) i piecz około 60 min do momentu zarumienienia się ciasta. Po wystygnięciu całość posyp cukrem pudrem.

Wskazówki:
  • Im więcej owoców, tym ciasto będzie wilgotniejsze.
  • Jeśli owoców będzie za dużo, mogą opaść na dno.
  • Ciasto najlepiej piec do momentu uzyskania złotego koloru.




Copyright © Kobiece podejście , Blogger