poniedziałek, 6 sierpnia 2018

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI - PRZEPIS



Są dwa ciasta ze śliwkami które uwielbiam i mogłabym je jeść cały rok. Jednym z nich jest oczywiście jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe, a drugim tarta ze śliwkami i bezą. Dziś przepis na to prostsze i szybsze ciasto, czyli drożdżowe. Jadłam już wiele drożdżowych ciast, ale tylko z tego przepisu ciasto wychodzi puszyste, wilgotne i doskonale smakuje na drugi dzień :)

Składniki:
  • 500 g mąki tortowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 150 g cukru kryształ
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 kg śliwek
  • cukier puder (do dekoracji)

Wykonanie:
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem, a następnie dodaj około 170 g mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z pozostałym cukrem na gładką masę. Po podwojeniu objętości odstawionego ciasta, dodaj do nich utarte żółtka, pozostałą mąkę, cukier wanilinowy, sól i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej roztopione masło, wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Śliwki dokładnie umyj i pokrój na połówki (ćwiartki) usuwając pestki. Dużą prostokątną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia wyłóż ciastem i ułóż śliwki skórką do dołu. Piec w piekarniku około 50 min w 180ºC. Upieczone ciasto podawaj posypane cukrem pudrem lub grubym cukrem do wypieków.

Wskazówki:
  • Odstawione do wyrośnięcia ciast przykryj szczelnie ściereczką, aby szybciej wyrosło.
  • Ciasto można w trakcie pieczenia posypać cukrem gruboziarnistym do wypieków.
  • Duże śliwki najlepiej pokroić na ćwiartki, a małe na połówki.
  • Aby ciasto nie opadło ukrój go dopiero po wystygnięciu.



Życzę udanych wypieków!



Copyright © Kobiece podejście , Blogger