Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw
sezonowych. Najczęściej jadałam ją w postaci leczo, ale w tym roku postanowiłam
zrobić zapomnianą przeze mnie cukinię nadziewaną. Farsz do cukinii może być różny,
ale ten zdecydowanie zadowoli wszystkich mięsożerców. Do tego polecam idealnie
pasujący sos a'la tzatziki i mamy obiad idealny!
Składniki
na cukinie:
-
4 cukinie
-
1 duża cebula
-
500 g mięsa mielonego
-
fix spagetti po Bolońsku np. Winiary
-
pęczek natki pietruszki
-
250 ml wody
-
ser żółty
-
sól
-
pieprz
-
olej
Składniki
na sos:
-
1 duży kubek gęstego jogurtu greckiego
-
1 ząbek czosnku
-
4-5 ogórków gruntowych
-
koperek
-
sól
-
pieprz
Wykonanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę.
Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i duś na małym ogniu, ciągle
mieszając. Do podsmażonego mięsa wlej 250 ml wody i wsyp zawartość torebki fix,
a następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj. Cukinie umyj, przekrój na połówki i wydrąż
środek. Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj i dodaj do gotowego mięsa wraz z
połową wydrążonego środka z cukinii. Wszystko dokładnie wymieszaj i wypełnij
farszem wydrążone cukinie. Na dużej blaszce wyłóż folię aluminiową i ułóż
cukinie, które również przykryj folią aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku
do 200ºC przez około 50 minut do momentu, aż cukinie będą miękkie. Pod koniec
pieczenia posyp je serem żółtym.
Wymyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce ogórki,
a powstałą wodę odsącz. Do miski wlej jogurt grecki, dodaj wyciśnięty ząbek
czosnku, starte na tarce ogórki, posiekany koperek i przypraw solą oraz pieprzem.
Całość dokładnie wymieszaj. Cukinie podawaj z sosem.
Wskazówki:
-
Cukinie piecz do momentu aż będą miękkie.
-
Ser żółty dodaj pod koniec pieczenia, aby nie powstała
skorupka.
-
Natkę pietruszki można pominąć w przepisie.
-
Przepis idealny dla 3-4 osób.
-
Jeśli farszu będzie mało dodaj więcej
wydrążonego środka z cukinii.
Życzę smacznego!