sobota, 18 sierpnia 2018

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM - PRZEPIS




Cukinia to zdecydowanie jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Najczęściej jadałam ją w postaci leczo, ale w tym roku postanowiłam zrobić zapomnianą przeze mnie cukinię nadziewaną. Farsz do cukinii może być różny, ale ten zdecydowanie zadowoli wszystkich mięsożerców. Do tego polecam idealnie pasujący sos a'la tzatziki i mamy obiad idealny!

Składniki na cukinie:
  • 4 cukinie
  • 1 duża cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • fix spagetti po Bolońsku np. Winiary
  • pęczek natki pietruszki
  • 250 ml wody
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki na sos:
  • 1 duży kubek gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 ogórków gruntowych
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i duś na małym ogniu, ciągle mieszając. Do podsmażonego mięsa wlej 250 ml wody i wsyp zawartość torebki fix, a następnie dokładnie wymieszaj i zagotuj. Cukinie umyj, przekrój na połówki i wydrąż środek. Natkę pietruszki umyj, drobno posiekaj i dodaj do gotowego mięsa wraz z połową wydrążonego środka z cukinii. Wszystko dokładnie wymieszaj i wypełnij farszem wydrążone cukinie. Na dużej blaszce wyłóż folię aluminiową i ułóż cukinie, które również przykryj folią aluminiową. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 200ºC przez około 50 minut do momentu, aż cukinie będą miękkie. Pod koniec pieczenia posyp je serem żółtym.
Wymyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce ogórki, a powstałą wodę odsącz. Do miski wlej jogurt grecki, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, starte na tarce ogórki, posiekany koperek i przypraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Cukinie podawaj z sosem.



Wskazówki:
  • Cukinie piecz do momentu aż będą miękkie.
  • Ser żółty dodaj pod koniec pieczenia, aby nie powstała skorupka.
  • Natkę pietruszki można pominąć w przepisie.
  • Przepis idealny dla 3-4 osób.
  • Jeśli farszu będzie mało dodaj więcej wydrążonego środka z cukinii.


Życzę smacznego!






Copyright © Kobiece podejście , Blogger