Dziś jedno z moich ulubionych kruchych ciast z owocami. Jego
sekret tkwi w pysznej waniliowej piance i doskonałym maślanym kruchym cieście. Zamiast
malin możecie użyć praktycznie wszystkich sezonowych owoców! Ciasto doskonale smakuje z rabarbarem czy też
z porzeczkami.
Składniki:
-
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
-
1 szklanka cukru kryształ
-
2 budynie śmietankowe
-
250 g masła
-
5 jajek
-
3 łyżki cukru pudru
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 opakowanie cukru waniliowego (małe)
- 1/2 szklanki oleju
-
około 700 g malin (świeże lub mrożone)
Wykonanie:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki i pokrój w kostkę. Oddziel
białka od żółtek. Wysyp mąkę na stolicę dodaj żółtek, masła, proszku do
pieczenia, cukru pudru i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części (60%
i 40%) i następnie włóż je do zamrażalnika na pół godziny. Dużą blaszkę wyłóż
papierem do pieczenia, większą cześć ciasta zetrzyj na tarce i wsyp na blachę.
Rozgrzej piekarnik do 190ºC i podpiecz ciasto przez około 15 min, następnie
wyjmij z piekarnika i wystudź. Oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodając
na sam koniec cukier i cukier waniliowy. Kolejno wsyp budynie, wlej olej i
dokładnie wymieszaj. Na wcześniej podpieczone ciasto wlej tak przygotowaną
masę, następnie równomiernie rozłóż maliny, a na wierzch zetrzyj pozostałą
część ciasta. Piecz w 190ºC przez około 40 min.
Wszystkim życzę smacznego!