Alternatywą dla tradycyjnego brownie
jest ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli. Dodatkowo wypiek nie zawiera mąki i
może być świetnym dodatkiem urozmaicającym dietę bezglutenową. Zaletą przepisu
jest prostota i szybkość wykonania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do
jednej miski, wszystko wymieszać, rozdrobnić i włożyć do piekarnika. Zapraszam
do wypróbowania przepisu, bo ciasto ma bardzo ciekawy smak J
Składniki:
·
2 puszki czerwonej fasoli (2 x 400g)
·
2 dojrzałe banany
·
2/3 szklanki cukru kryształ/cukru trzcinowego
·
4 łyżeczki cukru wanilinowego
·
4 jajka (rozmiar M)
·
4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
·
2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
·
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Czerwoną fasolę przesyp na
sitko i dokładnie wypłucz. Do miski wsyp wszystkie składniki i całość zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę, małą keksówkę wyłóż
papierem i wlej masę. Całość wsadź do nagrzanego piekarnika
(180˚C grzałka dolna i górna) i piecz około 60 min. Gotowe ciasto jeszcze przez
około 30 min trzymaj w otwartym piekarniku, aby nie opadło.