Pierwsze „zdrowe” ciasteczka
owsiane jadłam u mojej cioci z przepisu świątecznego Nigelli Lawson i tak mi
zasmakowały, że piekę je od kilku lat. Oryginalny przepis jednak trochę
zmodyfikowałam, bo ciasteczka były dla mnie zbyt słodkie. Ich dużą zaletą jest
możliwość przechowywania w pojemniku przez dłuższy czas. Dodatkowo można
powiedzieć, że są trochę zdrowsze od typowych ciastek, bo zawierają płatki
owsiane, które są wręcz niewyczuwalne i dodają chrupkości ciastkom.
Składniki:
- 150 g mąki tortowej
- 125 g masła
- 80 g płatków owsianych górskich
- 50 g cukru pudru
- 30 g cukru trzcinowego
- 50 g białej czekolady
- 50 g suszonej żurawiny
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, płatki
owsiane, żurawinę, proszek do pieczenia, sól i całość dokładnie wymieszaj. Białą
czekoladę i orzechy drobno posiekaj i dodaj do suchych składników. Miękkie
masło utrzyj na gładką masę z cukrem pudrem, trzcinowym i wanilinowym, a
następnie dodaj jajko i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie
do miski dodaj wcześniej wymieszane suche składniki i całość połącz za pomocą
miksera, na niskich obrotach. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj ciastka. Między ciasteczkami należy zostawić przerwy, ponieważ po
upieczeniu zwiększą swoją objętość. Piecz około 15-20 min w piekarniku
nagrzanym do 180˚C (grzałka dolna i górna).
Wskazówki:
- Zamiast żurawiny można użyć rodzynek.
- Dodatkowo do ciasteczek można dodać posiekane migdały lub otręby owsiane.
- Ciasteczka piec do momentu ich zarumienienia się.