poniedziałek, 11 czerwca 2018

PTASIE MLECZKO Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ - DESER




Truskawki powoli się kończą, więc w tym roku nie może zabraknąć pysznego deseru z ich udziałem. Przepis jest prosty, szybki i bardzo efektowny. Deser idealnie nadaje się na upalne dni i zadowoli każdego smakosza truskawek. Składa się on z trzech warstw: ptasiego mleczka truskawkowego, musu truskawkowego oraz bitej śmietany i ewentualnie świeżych owoców.

Składniki:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 duży kubeczek jogurtu naturalnego
  • 400 g truskawek
  • 5 łyżeczek cukru kryształ
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietany 30%

Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i ostudź. Do pojemnika wlej jogurt naturalny i ostudzoną galaretkę, a następnie wymieszaj za pomocą miksera na wysokich obrotach. Ptasie mleczko wlej do wcześniej przygotowanych pucharków lodowych/wysokich szklanek. Wymyj truskawki, usuń szypułki i zblenduj na gładki sos wraz z dodatkiem cukru kryształ. Żelatynę rozpuść z 4 łyżkami ciepłej wody i wlej do musu, a następnie dobrze wymieszaj. Truskawki równomiernie rozlej do pucharków. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru wanilinowego na sztywno i udekoruj nią deser. Całość włóż do lodówki na min. 2 godziny.

Wskazówki:
  • Deser jest mało słodki, więc jeśli lubicie słodkości to polecam dodać do musu i bitej śmietany cukru.
  • Im więcej żelatyny, tym mus będzie bardziej sztywny.
  • Do deseru można użyć zwykłego jogurtu naturalnego lub greckiego.


Copyright © Kobiece podejście , Blogger