Truskawki powoli się kończą, więc w tym roku nie może
zabraknąć pysznego deseru z ich udziałem. Przepis jest prosty, szybki i bardzo
efektowny. Deser idealnie nadaje się na upalne dni i zadowoli każdego smakosza
truskawek. Składa się on z trzech warstw: ptasiego mleczka truskawkowego, musu
truskawkowego oraz bitej śmietany i ewentualnie świeżych owoców.
Składniki:
-
1 galaretka truskawkowa
-
1 duży kubeczek jogurtu naturalnego
-
400 g truskawek
-
5 łyżeczek cukru kryształ
-
2 łyżeczki żelatyny
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
200 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Galaretkę rozpuść w 350 ml wody i ostudź. Do pojemnika wlej
jogurt naturalny i ostudzoną galaretkę, a następnie wymieszaj za pomocą miksera
na wysokich obrotach. Ptasie mleczko wlej do wcześniej przygotowanych pucharków
lodowych/wysokich szklanek. Wymyj truskawki, usuń szypułki i zblenduj na gładki
sos wraz z dodatkiem cukru kryształ. Żelatynę rozpuść z 4 łyżkami ciepłej wody
i wlej do musu, a następnie dobrze wymieszaj. Truskawki równomiernie rozlej do
pucharków. Śmietankę ubij z dodatkiem cukru wanilinowego na sztywno i udekoruj
nią deser. Całość włóż do lodówki na min. 2 godziny.
Wskazówki:
-
Deser jest mało słodki, więc jeśli lubicie
słodkości to polecam dodać do musu i bitej śmietany cukru.
-
Im więcej żelatyny, tym mus będzie bardziej
sztywny.
-
Do deseru można użyć zwykłego jogurtu
naturalnego lub greckiego.