wtorek, 21 sierpnia 2018

KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ - PRZEPIS




Dziś jedno z moich ulubionych kruchych ciast z owocami. Jego sekret tkwi w pysznej waniliowej piance i doskonałym maślanym kruchym cieście. Zamiast malin możecie użyć praktycznie wszystkich sezonowych owoców!  Ciasto doskonale smakuje z rabarbarem czy też z porzeczkami.

Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2 budynie śmietankowe
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (małe)
  • 1/2 szklanki oleju
  • około 700 g malin (świeże lub mrożone)

Wykonanie:
Masło wyjmij wcześniej z lodówki i pokrój w kostkę. Oddziel białka od żółtek. Wysyp mąkę na stolicę dodaj żółtek, masła, proszku do pieczenia, cukru pudru i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na 2 części (60% i 40%) i następnie włóż je do zamrażalnika na pół godziny. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, większą cześć ciasta zetrzyj na tarce i wsyp na blachę. Rozgrzej piekarnik do 190ºC i podpiecz ciasto przez około 15 min, następnie wyjmij z piekarnika i wystudź. Oddzielone białka ubij na sztywną pianę, dodając na sam koniec cukier i cukier waniliowy. Kolejno wsyp budynie, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Na wcześniej podpieczone ciasto wlej tak przygotowaną masę, następnie równomiernie rozłóż maliny, a na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w 190ºC przez około 40 min.


Wszystkim życzę smacznego!

Copyright © Kobiece podejście , Blogger