niedziela, 11 listopada 2018

CIASTO MARCHEWKOWE - PRZEPIS




Zima zbliża się wielkimi krokami, choć pogoda jest raczej wiosenna niż jesienna, to czas na ciasta typowe dla tej pory roku. Ciasto marchewkowe oprócz głównego składnika, którym jest marchewka ma również orzechy włoskie oraz przyprawę korzenną i cynamon, które kojarzą się głównie z jesienią i zimą. Idealnie sprawdzi się zarówno do jesiennej kawy czy na zbliżające się święta. Przepis na ciasto marchewkowe nie jest trudne w zrobieniu, ale nie należy w nim zmieniać proporcji, ponieważ po dodaniu zbyt dużej ilości marchewki czy orzechów może wyjść zakalec.

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki startej marchewki
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  szczypta soli






Wykonanie:
Marchewkę zetrzyj na drobnej tarce, a orzechy posiekaj. Jajka ubij z cukrem i cukrem wanilinowy mikserem na gładką masę. Następnie mąkę wymieszaj z przyprawą do piernika, cynamonem, szczyptą soli oraz proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek wlej pół szklanki oleju oraz wsyp pół porcji mąki z dodatkami, wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Następnie dodaj pozostały olej i mąkę z przyprawami, a czynność powtórz. Na samym końcu wsyp orzechy oraz marchewkę i wymieszaj całość mikserem na niskich obrotach. Tak zrobione ciasto wlej do podłużnej blaszki (keksówka) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i piec w 180ºC przez około 60 minut (piekarnik górna i dolna grzałka). Ciasto po upieczeniu pozostaw w piekarniku, aby lekko wystygło.








Życzę udanych wypieków! :)




Copyright © Kobiece podejście , Blogger