sobota, 12 maja 2018

CIASTO LEŚNY MECH Z TRUSKAWKAMI - PRZEPIS



Chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym ciastem? Leśny mech to zdecydowanie strzał w dziesiątkę! 
Mogłoby się wydawać, że szpinak jada się tylko na słono, a tu okazało się, że jednak da się go przemycić w cieście. Nielubiane warzywo wielu dzieci od teraz może stać się ich ulubionym smakołykiem. Leśny mech zyskał wielu zwolenników i nie tylko zachwyca swoim wyglądem i kolorem, ale również smakiem. Oczywiście wersji tego ciasta jest wiele, ja pokazuję tą chyba najprostszą, a zarazem bardzo efektowną. Ciasto przygotowałam z truskawkami, ponieważ niebawem zaczynamy sezon truskawkowy, a owoc idealnie współgra ze słodkością deseru! Jeśli robiliście kiedykolwiek popularny kopiec kreta, to z wykonaniem leśnego mchu nie będziecie mieć problemu, ponieważ przepis i wykonanie są bardzo podobne.

Składniki na ciasto:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru kryształ
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki oleju

Składniki na masę:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
  • 2 śmietan-fix
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 250 g truskawek (lub inne świeże owoce)

Wykonanie:
Odmroź szpinak i wyciśnij z niego powstałą wodę. Do miski wbij jajka i utrzyj z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Do jajek wlej na przemian olej i wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Wszystko wymieszaj dokładnie mikserem na niskich obrotach. Na sam koniec do ciasta dodaj szpinak, mieszając wszystko za pomocą łyżki lub mikserem na niskich obrotach. Okrągłą formę wyściel papierem do pieczenia i wlej zielone ciasto. Całość włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika w temperaturze 180ºC (górna i dolna grzałka) i piec około 50 min. Po upieczeniu ciasto pozostaw do wystygnięcia, a następnie wyjmij je z formy, ściągnij papier i odkrój 1/3 wysokości. 



Odcięty wierzch ciasta rozkrusz, a spód włóż ponownie na sztywne dno tortownicy, wyścielając je nowym papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto będzie dobrze się trzymać i nie przejdzie w lodówce zapachem metalu, czego bardzo nie lubię!:) Do miski wlej śmietanę, ubij ją na sztywno w trakcie dodając śmietan-fix, cukier puder i cukier wanilinowy. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone na gładki krem, a następnie dodaj do niego po łyżce ubitej śmietany delikatnie mieszając. Tak zrobioną masę przełóż na spód ciasta, wierzch posyp pokruszoną częścią i ułóż świeże truskawki.




Wskazówki:
  • Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, jeśli chcecie żeby było wyższe wystarczy zmniejszyć średnicę.
  • Zamiast truskawek można użyć innych owoców sezonowych.
  • Pokruszone ciasto dociśnij lekko dłonią do masy, aby lepiej się trzymało.
  • Moim zdaniem deser najlepiej smakuje następnego dnia.




Copyright © Kobiece podejście , Blogger