Chcecie zaskoczyć swoich gości nietypowym ciastem? Leśny mech to zdecydowanie strzał w dziesiątkę!
Mogłoby się wydawać, że szpinak jada się
tylko na słono, a tu okazało się, że jednak da się go przemycić w cieście.
Nielubiane warzywo wielu dzieci od teraz może stać się ich ulubionym smakołykiem.
Leśny mech zyskał wielu zwolenników i nie tylko zachwyca swoim wyglądem i
kolorem, ale również smakiem. Oczywiście wersji tego ciasta jest wiele, ja
pokazuję tą chyba najprostszą, a zarazem bardzo efektowną. Ciasto przygotowałam
z truskawkami, ponieważ niebawem zaczynamy sezon truskawkowy, a owoc idealnie
współgra ze słodkością deseru! Jeśli robiliście kiedykolwiek popularny kopiec kreta, to z wykonaniem leśnego mchu nie będziecie mieć problemu, ponieważ
przepis i wykonanie są bardzo podobne.
Składniki
na ciasto:
-
300 g mrożonego szpinaku
-
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
-
3/4 szklanki cukru kryształ
-
2 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
1/2 szklanki oleju
Składniki
na masę:
-
600 ml śmietanki 30%
-
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)
-
2 śmietan-fix
-
2 łyżeczki cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
250 g truskawek (lub inne świeże owoce)
Wykonanie:
Odmroź szpinak i wyciśnij z niego powstałą wodę. Do miski
wbij jajka i utrzyj z cukrem na gładką masę za pomocą miksera. Do jajek wlej na przemian olej i
wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym.
Wszystko wymieszaj dokładnie mikserem na niskich obrotach. Na sam koniec do
ciasta dodaj szpinak, mieszając wszystko za pomocą łyżki lub mikserem na
niskich obrotach. Okrągłą formę wyściel papierem do pieczenia i wlej zielone
ciasto. Całość włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika w temperaturze 180ºC
(górna i dolna grzałka) i piec około 50 min. Po upieczeniu ciasto pozostaw do
wystygnięcia, a następnie wyjmij je z formy, ściągnij papier i odkrój 1/3 wysokości.
Odcięty wierzch ciasta rozkrusz, a spód włóż ponownie na sztywne dno tortownicy, wyścielając je nowym
papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto będzie dobrze się trzymać i nie
przejdzie w lodówce zapachem metalu, czego bardzo nie lubię!:) Do miski wlej
śmietanę, ubij ją na sztywno w trakcie dodając śmietan-fix, cukier puder i
cukier wanilinowy. W osobnej misce zmiksuj serek mascarpone na gładki krem, a
następnie dodaj do niego po łyżce ubitej śmietany delikatnie mieszając. Tak
zrobioną masę przełóż na spód ciasta, wierzch posyp pokruszoną częścią i
ułóż świeże truskawki.
Wskazówki:
-
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm,
jeśli chcecie żeby było wyższe wystarczy zmniejszyć średnicę.
-
Zamiast truskawek można użyć innych owoców
sezonowych.
-
Pokruszone ciasto dociśnij lekko dłonią do masy,
aby lepiej się trzymało.
-
Moim zdaniem deser najlepiej smakuje następnego
dnia.