Dziś przepis na moje ulubione bananowe ciasto, które
idealnie współgra z czekoladą. Ciasto nie jest czasochłonne i skomplikowane w zrobieniu. Dodatkowo po latach stwierdzam, że jest zdecydowanie lepsze od tego z pudełka
drOetkera! A co najważniejsze, zawsze wychodzi:)
Składniki
na ciasto:
-
320 g mąki tortowej
-
200 g cukru kryształ
-
250 ml mleka
-
200 ml oleju
-
4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
-
2 duże jajka
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki
na masę:
-
600 ml śmietanki 30%
-
50 g gorzkiej czekolady
-
50 g mlecznej czekolady
-
2 śmietan fix
-
1 łyżka cukru waniliowego
-
1 łyżka cukru pudru
-
około 5 bananów
-
1/2 soku z cytryny
Sposób
wykonania ciasta:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj mikserem na
puszysty krem. Do innej miski wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, kakao,
proszek do pieczenia i sodę), a następnie dokładnie wymieszaj. Do trzeciej miski
wlej mokre składniki (mleko, olej) i wymieszaj. Następnie do pierwszej miski
z jajkami i cukrem dodawaj naprzemiennie suche i mokre składniki, mieszając wszystko mikserem na niskich obrotach. Po połączeniu wszystkich składników gotowe ciasto wlej do tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłożonej wcześniej
papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160ºC przez około 50 min. Po
upieczeniu ostudź ciasto, wyjmij z formy, oderwij papier i na metalowy spód
połóż nowy papier do pieczenia (ciasto nie przesiąknie zapachem blachy).
Sposób
wykonania masy:
Schłodzoną śmietankę wlej do dużego naczynia, dodaj cukier
waniliowy, cukier puder, śmietan fix i ubij na sztywno. Czekoladę gorzką i mleczną
pokrój w kosteczkę i dodaj do wcześniej ubitej śmietany oraz dokładnie wymieszaj
za pomocą łyżki. Banany obierz ze skórki, przekrój na pół i polej sokiem z
cytryny.
Sposób
wykonania ciasta:
Za pomocą widelca zdejmij wierzchnią warstwę tzw. skorupę
upieczonego i wystudzonego ciasta. Następnie wydrąż pozostałą cześć ciasta na
wysokość około 1,5 cm zostawiając obrzeże. Na spód ułóż banany i kolejno połóż
masę formując kopczyk. Wierzch ciasta obłóż rozdrobnionym ciastem i włóż do
lodówki na min. 1 godzinę.
Wskazówki:
-
Ciasto można wykonać na mniejszej bądź trochę
większej tortownicy, ponieważ z powyższego przepisu zawsze zostaje trochę wydrążonego
ciasta, które ja później używam do zrobienia domowych ziemniaczków
-
Zamiast gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć
jednej z nich.