poniedziałek, 20 listopada 2017

KOPIEC KRETA - PRZEPIS


Dziś przepis na moje ulubione bananowe ciasto, które idealnie współgra z czekoladą. Ciasto nie jest czasochłonne i skomplikowane w zrobieniu. Dodatkowo po latach stwierdzam, że jest zdecydowanie lepsze od tego z pudełka drOetkera! A co najważniejsze, zawsze wychodzi:)


Składniki na ciasto:
  • 320 g mąki tortowej
  • 200 g cukru kryształ
  • 250 ml mleka
  • 200 ml oleju
  • 4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na masę:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2 śmietan fix
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 5 bananów
  • 1/2 soku z cytryny

Sposób wykonania ciasta:
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj mikserem na puszysty krem. Do innej miski wsyp wszystkie suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę), a następnie dokładnie wymieszaj. Do trzeciej miski wlej mokre składniki (mleko, olej) i wymieszaj. Następnie do pierwszej miski z jajkami i cukrem dodawaj naprzemiennie suche i mokre składniki, mieszając wszystko mikserem na niskich obrotach. Po połączeniu wszystkich składników gotowe ciasto wlej do tortownicy o średnicy około 26 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160ºC przez około 50 min. Po upieczeniu ostudź ciasto, wyjmij z formy, oderwij papier i na metalowy spód połóż nowy papier do pieczenia (ciasto nie przesiąknie zapachem blachy).

Sposób wykonania masy:
Schłodzoną śmietankę wlej do dużego naczynia, dodaj cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix i ubij na sztywno. Czekoladę gorzką i mleczną pokrój w kosteczkę i dodaj do wcześniej ubitej śmietany oraz dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Banany obierz ze skórki, przekrój na pół i polej sokiem z cytryny.

Sposób wykonania ciasta:
Za pomocą widelca zdejmij wierzchnią warstwę tzw. skorupę upieczonego i wystudzonego ciasta. Następnie wydrąż pozostałą cześć ciasta na wysokość około 1,5 cm zostawiając obrzeże. Na spód ułóż banany i kolejno połóż masę formując kopczyk. Wierzch ciasta obłóż rozdrobnionym ciastem i włóż do lodówki na min. 1 godzinę.



Wskazówki:
  • Ciasto można wykonać na mniejszej bądź trochę większej tortownicy, ponieważ z powyższego przepisu zawsze zostaje trochę wydrążonego ciasta, które ja później używam do zrobienia domowych ziemniaczków
  • Zamiast gorzkiej i mlecznej czekolady można użyć jednej z nich.






Copyright © Kobiece podejście , Blogger