niedziela, 20 maja 2018

SOK/SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU - PRZEPIS




Sok z kwiatów czarnego bzu w Polsce jest niedoceniony i mało popularny, a oprócz wspaniałych właściwości leczniczych posiada niepowtarzalny smak oraz zapach. Sekret soku tkwi w pyłku kwiatów,który nadaje mu wspaniały aromat. 
A gdzie znajdziecie czarny bez? Dosłownie wszędzie! W parkach, przy drodze, między blokami, na łąkach, w lesie itp. Nie ma znaczenia czy mieszka się w mieście czy na wsi, czarny bez można zerwać wszędzie. Ja jednak polecam używać ekologicznych kwiatów, najlepiej zerwanych na wsi :) 
Syrop latem idealnie sprawdzi się jako dodatek do wody z cytryną, a zimą do gorącej herbatki. Sok to również idealny pomysł na własnoręcznie wykonany prezent świąteczny i zapewne ucieszy oraz zaskoczy rodzinę czy znajomych.

Składniki:
  • 30-40 dużych kwiatostanów bzu
  • 3-4 cytryny
  • 1 l zimnej przegotowanej wody
  • 1,5 kg cukru kryształ

Wykonanie:
Kwiaty oberwij z zielonych łodyżek, zalej wodą z sokiem z cytryny, wymieszaj i zostaw w chłodnym miejscu (np. lodówka) na około 24 godziny. Po upływie doby przelej powstałą mieszaninę do innego naczynia, a kwiaty wyciśnij przez gazę. Całość podgrzej, dodaj cukier ciągle mieszając do momentu zagotowania się soku i rozpuszczenia cukru. Uwaga, nie gotuj syropu! Gdy pojawią się małe bąbelki odstaw sok z kuchenki. Powstały syrop/sok przelej do wcześniej wyparzonych, suchych słoiczków/butelek, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez około 5 min.





Wskazówki:
  •     Przed przystąpieniem do zrywania kwiatów najlepiej zastanowić się czy następnego dnia będzie czas na jego wykonanie, ponieważ po zerwaniu kwiaty szybko więdną i najlepiej je obrać z łodyg i zalać zaraz po zbiorach.
  •     Kwiaty należy zbierać ostrożnie, najlepiej w słoneczną pogodę, aby zawierały jak największą ilość pyłku!Jeśli kwiatostany są bardzo małe to ilość potrzebnych kwiatów zwiększ nawet dwukrotnie. Na zdjęciu porównanie małego i dużego kwiatostanu.


  •      Zalane kwiaty przechowuj w chłodnym miejscu lub w lodówce, aby nie zagniły.
  •     Jeśli cytryny będą duże to wystarczy dodać sok z 3 sztuk.
  •     Po czasie sok ciemnieje, staje się bardziej wyrazisty w smaku i wytrąca się osad/pyłek.
  •     Sok jest idealny do spożycia zarówno latem z wodą jak i zimą z gorącą herbatą.

Życzę udanych przetworów! :)


Copyright © Kobiece podejście , Blogger