Sałatka z selerem naciowym bez wątpienia jest idealna na
wiosnę, czy też lato. Oprócz selera znajdziemy w niej popularne warzywa,
nasiona słonecznika oraz majonez. Dodatek selera sprawia, że jest chrupiąca i
ma ciekawy smak. Potrawa jest fajną alternatywą dla popularnych sałatek
jarzynowych czy porowych i z pewnością zaskoczy gości.
Składniki:
·
1 opakowanie selera naciowego
·
1 mały pojedynczy filet z kurczaka
·
1/2 puszki kukurydzy
·
1/2 dużej papryki
·
1/2 puszki ananasa
·
6 sztuk dużych rzodkiewek
·
2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznik, dynia,
itp.)
·
natka pietruszki
·
1 kopiata łyżka majonezu
·
przyprawa do kurczaka
·
pieprz
Wykonanie:
Filet z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawą do kurczaka
i podsmaż na oleju. Seler naciowy, paprykę, ananas, rzodkiewkę pokrój w kostkę,
wsyp do miski i wymieszaj z kurczakiem. Pokrój natkę pietruszki według własnego
uznania, dodaj mieszkanki ziaren, kukurydzę, majonez i przypraw pieprzem. Całość
dokładnie wymieszaj. Uwaga, sałatkę ewentualnie można doprawić solą tuż przed
podaniem, aby nie wytrąciła się woda. Całość dokładnie wymieszaj.
Wskazówki:
·
Zamiast kupować osobno ziarna słonecznika, dyni,
orzeszków pinii itp. możecie kupić gotową mieszankę np. z firmy Kresto cz Bakalland.
·
Sałatkę lepiej nie solić przed podaniem,
ponieważ po kilku godzinach leżenia w misce zrobi się z niej woda.