sobota, 26 maja 2018

UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM - PRZEPIS




Weekend w pełni, więc kolejny przepis na pyszne letnie ciasto musi być! Tym razem ponownie postawiłam na rabarbar. Ciasto ucierane z rabarbarem jest szybkie i bardzo proste w zrobieniu, w przeciwieństwie do kruchej chmurki z rabarbarem, którą uwielbiam.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 masło roślinne  (250 g margaryny)
  • 1,5 szklanki cukru kryształ
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,8 - 1,0 kg rabarbaru

Sposób wykonania:
Margarynę należy roztopić w rondelku. Następnie utrzeć jajka z cukrem na gładką masę za pomocą miksera, dodać do nich mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu zalać gorąca margaryną. Całość dokładnie zmiksować. Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przygotować dużą blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia. Wlać całą masę, a następnie posypać ciasto pokrojonym rabarbarem. Piekarnik rozgrzać do 160ºC (dolna i górna grzałka) i piec około 60 min do momentu zarumienienia się ciasta. Po wystygnięciu całość posypać cukrem pudrem.



Wskazówki:
  • Im więcej rabarbaru tym ciasto robi się bardziej mokre.
  • Jeśli dodacie bardzo dużo rabarbaru, może on opaść na dno.
  • Ciasto najlepiej piec do momentu uzyskania złotego koloru.




Copyright © Kobiece podejście , Blogger