Weekend w pełni, więc kolejny przepis na pyszne letnie
ciasto musi być! Tym razem ponownie postawiłam na rabarbar. Ciasto ucierane z
rabarbarem jest szybkie i bardzo proste w zrobieniu, w przeciwieństwie do
kruchej chmurki z rabarbarem, którą uwielbiam.
Składniki:
-
5 jajek
-
2 szklanki mąki pszennej tortowej
-
1 masło roślinne
(250 g margaryny)
-
1,5 szklanki cukru kryształ
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
0,8 - 1,0 kg rabarbaru
Sposób
wykonania:
Margarynę należy roztopić w rondelku. Następnie utrzeć jajka
z cukrem na gładką masę za pomocą miksera, dodać do nich mąkę, proszek
do pieczenia, a na samym końcu zalać gorąca margaryną. Całość dokładnie zmiksować.
Rabarbar dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przygotować dużą blaszkę, wykładając
ją papierem do pieczenia. Wlać całą masę, a następnie posypać ciasto pokrojonym rabarbarem.
Piekarnik rozgrzać do 160ºC (dolna i górna grzałka) i piec około 60 min do
momentu zarumienienia się ciasta. Po wystygnięciu całość posypać cukrem pudrem.
Wskazówki:
-
Im więcej rabarbaru tym ciasto robi się bardziej
mokre.
-
Jeśli dodacie bardzo dużo rabarbaru, może on
opaść na dno.
-
Ciasto najlepiej piec do momentu uzyskania
złotego koloru.