Nie macie czasami
pomysłu na drugie śniadanie do szkoły, pracy, a chcecie zjeść coś pożywnego i
zarazem słodkiego. Batony owsiane sprawdzą się idealnie. Dla tych co dbają o
dietę mogą zrezygnować z miodu, który w przepisie nie jest niezbędny. Po
upieczeniu możemy je przechowywać w lodówce przez okres tygodnia. Jest to także
idealne rozwiązanie w sytuacji gdy dopadnie nas mały głód, a nie mamy nic pod
ręką.
Składniki:
·
150 g płatków owsianych
·
150g bananów
·
60g rodzynek/żurawiny
·
50 g daktyli suszonych
·
30 g migdałów
·
30 g orzechów włoskich
·
2 szczypty soli
·
1 łyżeczka miodu
·
słonecznik
·
cynamon
·
wiórka kokosowe
Sposób wykonania:
Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, tak aby nie powstał drobny pył. Rodzynki, migdały i
orzechy włoskie drobno posiekaj. Wszystkie suche składniki wsyp do miski. Dodaj
2 szczypty soli, słonecznik, cynamon oraz wiórka kokosowe według uznania.
Suszone daktyle zalej wcześniej gorącą wodą i czekaj aż zmiękną około 15 min.
Banana rozgnieć na gładką masę za pomocą widelca, następnie odcedź daktyle, zblenduj
na gładką masę, połącz z bananem i dodaj miodu. Do suchych składników dodaj mokrych
i dokładnie mieszaj. Na małej blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż masę
na grubość około 0,50 cm, a następnie wyrównaj całość wałkiem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC i piecz około 20-25 min do momentu
zarumienienia się batonów. Po wyjęciu z piekarnika czekaj aż masa przestygnie i
pokrój ją w prostokąty.
Wskazówki:
·
150 g banana to około 2 małe banany.
·
Z jednej porcji wychodzi około 20 sztuk batonów.
·
Do krojenia upieczonej masy najlepiej sprawdzi
się nóż do pizzy.
·
Do wyrównania masy w sklepach z artykułami kucharskimi
można kupić mini wałeczek.