piątek, 21 lipca 2017

FIT BATONIKI OWSIANE - PRZEPIS


Nie macie czasami pomysłu na drugie śniadanie do szkoły, pracy, a chcecie zjeść coś pożywnego i zarazem słodkiego. Batony owsiane sprawdzą się idealnie. Dla tych co dbają o dietę mogą zrezygnować z miodu, który w przepisie nie jest niezbędny. Po upieczeniu możemy je przechowywać w lodówce przez okres tygodnia. Jest to także idealne rozwiązanie w sytuacji gdy dopadnie nas mały głód, a nie mamy nic pod ręką.


Składniki:
·        150 g płatków owsianych
·        150g bananów
·        60g rodzynek/żurawiny
·        50 g daktyli suszonych
·        30 g migdałów
·        30 g orzechów włoskich
·        2 szczypty soli
·        1 łyżeczka miodu
·        słonecznik
·        cynamon
·        wiórka kokosowe

Sposób wykonania:
Płatki owsiane rozdrobnij w blenderze, tak aby nie powstał drobny pył. Rodzynki, migdały i orzechy włoskie drobno posiekaj. Wszystkie suche składniki wsyp do miski. Dodaj 2 szczypty soli, słonecznik, cynamon oraz wiórka kokosowe według uznania. Suszone daktyle zalej wcześniej gorącą wodą i czekaj aż zmiękną około 15 min. Banana rozgnieć na gładką masę za pomocą widelca, następnie odcedź daktyle, zblenduj na gładką masę, połącz z bananem i dodaj miodu. Do suchych składników dodaj mokrych i dokładnie mieszaj. Na małej blaszce rozłóż papier do pieczenia i wyłóż masę na grubość około 0,50 cm, a następnie wyrównaj całość wałkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC i piecz około 20-25 min do momentu zarumienienia się batonów. Po wyjęciu z piekarnika czekaj aż masa przestygnie i pokrój ją w prostokąty.



Wskazówki:
·        150 g banana to około 2 małe banany.
·        Z jednej porcji wychodzi około 20 sztuk batonów.
·        Do krojenia upieczonej masy najlepiej sprawdzi się nóż do pizzy.
·        Do wyrównania masy w sklepach z artykułami kucharskimi można kupić mini wałeczek.




Copyright © Kobiece podejście , Blogger