Sezon na czarne porzeczki w pełni, dlatego postanowiłam
zrobić zapasy na zimę w postaci dżemów. Przepis może nie należy do wyszukanych,
ale dla osób które są zapracowane i chcą zjeść własnej roboty dżem bardzo
polecam.
Składniki:
·
1 kg czarnych porzeczek
·
0,6 kg cukru kryształ
·
1 opakowanie fix 2:1
Sposób wykonania:
Porzeczki obierz z liści i łodyżek, dokładnie opłucz. Owoce
odsącz i przesyp do garnka. Następnie rozgnieć lub zblenduj na gładką masę. Dodaj
fix, wymieszaj i zagotuj. Kolejno wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu około 3
min. Do słoiczków wlej gorący dżem, zamknij szczelnie nakrętką i odwróć do góry
dnem na około 5 min.
Wskazówki:
·
Łatwiej jest obrać suche owoce, niż te prosto z
wody.
·
Jeśli chcesz drzem z kawałkami owoców to polecam
rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków.
·
Słoiki i nakrętki należy dokładnie umyć i
wyparzyć.
·
Przed zamknięciem słoika jego krawędzie muszą
być czyste i suche.
·
Z 1 kg owoców wychodzi około 5 słoiczków o
pojemności 300 ml.