poniedziałek, 17 lipca 2017

DŻEM Z CZARNYCH PORZECZEK - PRZEPIS


Sezon na czarne porzeczki w pełni, dlatego postanowiłam zrobić zapasy na zimę w postaci dżemów. Przepis może nie należy do wyszukanych, ale dla osób które są zapracowane i chcą zjeść własnej roboty dżem bardzo polecam.


Składniki:
·        1 kg czarnych porzeczek
·        0,6 kg cukru kryształ
·        1 opakowanie fix 2:1

Sposób wykonania:
Porzeczki obierz z liści i łodyżek, dokładnie opłucz. Owoce odsącz i przesyp do garnka. Następnie rozgnieć lub zblenduj na gładką masę. Dodaj fix, wymieszaj i zagotuj. Kolejno wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu około 3 min. Do słoiczków wlej gorący dżem, zamknij szczelnie nakrętką i odwróć do góry dnem na około 5 min.




Wskazówki:
·        Łatwiej jest obrać suche owoce, niż te prosto z wody.
·        Jeśli chcesz drzem z kawałkami owoców to polecam rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków.
·        Słoiki i nakrętki należy dokładnie umyć i wyparzyć.
·        Przed zamknięciem słoika jego krawędzie muszą być czyste i suche.
·        Z 1 kg owoców wychodzi około 5 słoiczków o pojemności 300 ml.
Copyright © Kobiece podejście , Blogger