Wiem, że nie wszyscy lubią pierniczki, dlatego dziś będzie
alternatywny przepis na świąteczne ciasteczka. Duża ilość masła sprawia, że
ciastka są bardzo kruche i dosłownie rozpuszczają się w ustach. Możemy z nich
stworzyć typowe świąteczne wzorki za pomocą foremek lub wyciąć prostokąty i
kwadraty posługując się najlepiej nożem do pizzy. Nie ukrywam, że zrobienie
tych ciasteczek jest bardziej pracochłonne niż pierników, ale warto! Ciastka
idealnie nadają się do jedzenia przez cały rok, a po upieczeniu można je
przechowywać przez dłuższy okres czasu w pojemnikach. Ciasteczka maślane z
lukrem to świetny pomysł jako świąteczny smakołyk czy jako słodki prezent. Przepis jest bardzo prosty i nawet osoby z brakiem daru do pieczenia
bez problemu sobie z nimi poradzą.
Składniki
na ciasto:
·
350 g mąki pszennej (tortowej)
·
250g masła
·
40g cukru pudru
·
2 żółtka jaj
·
1 łyżka kwaśnej śmietany (śmietana 30%)
Składniki
na lukier:
·
2 białka jaj
·
200g cukru pudru
Sposób
wykonania:
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę ciepłe
masło, cukier puder, żółtka i śmietanę, a następnie wszystko zagnieć do
połączenia się składników. Białka jaj ubij mikserem na sztywno, a na końcu dodaj
cukier puder i wymieszaj dokładnie za pomocą miksera. Wcześniej zrobione ciasto
rozwałkuj na stolnicy, na grubość około 3 mm i posmaruj je dokładnie cienką
warstwą lukru. Za pomocą nożyka do pizzy wytnij prostokąty i kwadraty. Uwaga!
Jeśli ciastka robisz z foremek, na samym początku wytnij z ciasta wzór, a
kolejno na każdy kawałek z osobna nałóż lukier. Na dużą blachę rozłóż papier do
pieczenia i każde ciasteczko przełóż za pomocą noża lub widelca na blaszkę.
Piekarnik rozgrzej do 160ºC i piec około 15 min, aż ciastka się zarumienią.
Wskazówki:
·
Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp je mąką, bo ze
względu na dużą zawartość masła ciasto po rozwałkowaniu ma tendencje do
przyklejania się.
Wszystkim życzę smacznego!