sobota, 27 stycznia 2018

CIASTO RAFFAELLO - PRZEPIS


Kokos to coś co bardzo lubię i z chęcią mogłabym jeść słodkości głównie z tym składnikiem. Może ciasto nie do końca przypomina słynne pralinki Raffaello, ale smakuje równie dobrze. Śliwkowe powidło idealnie sprawdza się jeśli chcemy uzyskać lekko kwaśny posmak ciasta, a maślano-budyniowa masa wręcz rozpuszcza się w ustach. Cała kompozycja jest wręcz idealna! Ciasto również dobrze sprawdzi się w formie tortu.



Ø BISZKOPT
Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • ·3/4 szklanki cukru
  • · 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu

Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, wlej ocet i wymieszaj dokładnie łyżką. Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wlej zrobione ciasto i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika do temperatury 160ºC. Biszkopt piec około 50 min.

Ø KREM
Składniki:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • kokos

Wykonanie:
Ugotuj dwa budynie według instrukcji na opakowaniu z 3/4 l mleka i dodając 5 łyżek cukru. Następnie odstaw go do momentu całkowitego ostygnięcia. W misce zmiksuj dokładnie masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej do uzyskania gładkiej białej masy, a na końcu dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem. Na końcu do masy można wsypać trochę wiórek kokosowych według własnego uznania i dokładnie wymieszać.

Ø KOKOS
Składniki:
  • 17 dag kokosu
  • 1/2 kostki masła
  • 4 łyżki cukru

Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło dodaj cukier i kokos ciągle mieszając, do momentu zarumienienia się kokosu.
  
Ø CIASTO
Składniki dodatkowe:
  • powidło śliwkowe
  • kieliszek wódki
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie ciasta:
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki, oderwij papier, ostudź i przetnij na 2 części za pomocą nitki. Blaszkę ponownie wyłóż papierem, połóż jedną część biszkoptu i nasącz go wymieszaną wcześniej wódką z wodą. Następnie biszkopt posmaruj powidłami, wyłóż 2/3 ilości masy, połóż kolejną połówkę biszkopta, nasącz ją wódką z wodą i posmaruj pozostałym kremem. Całe ciasto posyp wcześniej uprażonym kokosem i włóż do lodówki na kilka godzin.







Copyright © Kobiece podejście , Blogger