Kokos to coś co bardzo lubię i z chęcią mogłabym jeść
słodkości głównie z tym składnikiem. Może ciasto nie do końca przypomina słynne
pralinki Raffaello, ale smakuje równie dobrze. Śliwkowe powidło idealnie
sprawdza się jeśli chcemy uzyskać lekko kwaśny posmak ciasta, a
maślano-budyniowa masa wręcz rozpuszcza się w ustach. Cała kompozycja jest wręcz
idealna! Ciasto również dobrze sprawdzi się w formie tortu.
Ø BISZKOPT
Składniki:
-
6 jajek
-
1 szklanka mąki
-
·3/4 szklanki cukru
-
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
2 łyżki octu
Wykonanie:
Białka oddziel od żółtek
i ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj cukier, żółtka i zmiksuj. Następnie wsyp
mąkę, wlej ocet i wymieszaj dokładnie łyżką. Dużą blaszkę wyłóż papierem do
pieczenia, wlej zrobione ciasto i włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika do
temperatury 160ºC. Biszkopt piec około 50 min.
Ø KREM
Składniki:
-
2 budynie śmietankowe
-
3/4 l mleka
-
5 łyżek cukru
-
1 i 1/2 kostki masła
-
kokos
Wykonanie:
Ugotuj dwa budynie
według instrukcji na opakowaniu z 3/4 l mleka i dodając 5 łyżek cukru. Następnie
odstaw go do momentu całkowitego ostygnięcia. W misce zmiksuj dokładnie masło trzymane wcześniej w
temperaturze pokojowej do uzyskania gładkiej białej masy, a na końcu dodawaj po
łyżce ostudzonego budyniu ciągle mieszając mikserem. Na końcu do masy można wsypać
trochę wiórek kokosowych według własnego uznania i dokładnie wymieszać.
Ø KOKOS
Składniki:
-
17 dag kokosu
-
1/2 kostki masła
-
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Na patelni rozpuść masło
dodaj cukier i kokos ciągle mieszając, do momentu zarumienienia się kokosu.
Ø CIASTO
Składniki
dodatkowe:
-
powidło śliwkowe
-
kieliszek wódki
-
1/2 szklanki wody
Wykonanie
ciasta:
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki, oderwij papier, ostudź
i przetnij na 2 części za pomocą nitki. Blaszkę ponownie wyłóż papierem, połóż
jedną część biszkoptu i nasącz go wymieszaną wcześniej wódką z wodą. Następnie
biszkopt posmaruj powidłami, wyłóż 2/3 ilości masy, połóż kolejną połówkę biszkopta,
nasącz ją wódką z wodą i posmaruj pozostałym kremem. Całe ciasto posyp
wcześniej uprażonym kokosem i włóż do lodówki na kilka godzin.