Dziś będzie przepis na zdrowy, słodki i lekki deser. Jako,
że jestem wielbicielką białej czekolady w wypiekach, ostatnio staram się jej
używać zamiast zwykłego cukru, gdyż nadaje słodkością zupełnie inny smak. Jakiś
czas temu na blogu również mogliście się przekonać, że biała czekolada idealnie
pasuje do tarty z owocami. Kulki należy przechowywać w lodówce, a jeśli chcemy
aby bardziej przypominały słynne Rafaello, do ich wnętrza dajemy migdał.
W poniższym przepisie nie podaję dokładniej ilości wiórków
kokosowych czy migdałów, bo ich ilość zależy od własnych preferencji, a waga
wiórek jest naprawdę znikoma i zapewniam, że wystarczy kupić jedną paczkę
(około 100g), jak również jedną paczkę całych migdałów. Te składniki za każdym
razem dodaję na oko. Z przepisu wychodzi około 20-25 kulek w zależności od
wielkości.
Składniki:
·
100g kaszy jaglanej
·
70g białej czekolady
·
1 szklanka wody
·
1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
·
1 łyżka masła
·
migdały w całości
·
wiórki kokosowe
Sposób
wykonania:
Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą, dokładnie opłucz i wsyp
do wcześniej gotującego się mleka, ciągle mieszając. W małym rondelku roztop
białą czekoladę z dodatkiem 2 łyżek mleka i ostudź ją. Obierz migdały z
brązowej skórki, zalewając je wcześniej wrzątkiem i mocząc przez min. 15 min
(można kupić również obrane). Część obranych migdałów posiekaj drobno, a resztę zostaw do włożenia w środek kulki. W
międzyczasie do gotującej się kaszy wlej wody, nadal ją mieszając. Na małej
patelni roztop masło i wsyp niewielką ilość wiórek kokosowy, które następnie
należy lekko podprażyć. Uwaga, wiórki ciągle mieszaj do momentu ich lekkiego
zarumienienia. Do gotującej kaszy dodaj posiekane migdały, podprażony kokos,
rozpuszczona białą czekoladę i ciągle mieszaj do odparowania całej wody.
Łącznie kasza powinna gotować się na średnim ogniu min. 25 min, ponieważ po tym
czasie staje się miękka i sucha. Gotową masę kokosowo-jaglaną ostudź, a do
głębokiego talerza wsyp kokos. Z kaszy uformuj kulki dodając do środka migdał i
obtaczając je w kokosie. Gotowy deser odstaw do lodówki na około godziny.
Wskazówki:
·
Ilość wiórek i migdałów należy dodać według
uznania.
·
Jeśli kasza będzie gotowała się mniej niż 25
min. a cała woda i mleko odparuje, należy dolać któregoś ze składników.
·
Masa z kaszy jaglanej nie może być zbyt płynna, jeśli
chcemy uformować z niej ładne kulki. W ostatnim etapie gotowania należy ciągle
ją mieszać, aby się nie przypaliła.
·
Na samy początku kaszę trzeba wsypać na sitko i
przelać wrzątkiem oraz zimną wodą, aby nie miała gorzkiego smaku.
·
Kulki lepiej smakują, gdy leżą jakiś czas w
lodówce.