niedziela, 7 stycznia 2018

KULKI RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ - PRZEPIS


Dziś będzie przepis na zdrowy, słodki i lekki deser. Jako, że jestem wielbicielką białej czekolady w wypiekach, ostatnio staram się jej używać zamiast zwykłego cukru, gdyż nadaje słodkością zupełnie inny smak. Jakiś czas temu na blogu również mogliście się przekonać, że biała czekolada idealnie pasuje do tarty z owocami. Kulki należy przechowywać w lodówce, a jeśli chcemy aby bardziej przypominały słynne Rafaello, do ich wnętrza dajemy migdał.


W poniższym przepisie nie podaję dokładniej ilości wiórków kokosowych czy migdałów, bo ich ilość zależy od własnych preferencji, a waga wiórek jest naprawdę znikoma i zapewniam, że wystarczy kupić jedną paczkę (około 100g), jak również jedną paczkę całych migdałów. Te składniki za każdym razem dodaję na oko. Z przepisu wychodzi około 20-25 kulek w zależności od wielkości.

Składniki:
·        100g kaszy jaglanej
·        70g białej czekolady
·        1 szklanka wody
·        1 szklanka mleka (krowie lub roślinne)
·        1 łyżka masła
·        migdały w całości
·        wiórki kokosowe

Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą, dokładnie opłucz i wsyp do wcześniej gotującego się mleka, ciągle mieszając. W małym rondelku roztop białą czekoladę z dodatkiem 2 łyżek mleka i ostudź ją. Obierz migdały z brązowej skórki, zalewając je wcześniej wrzątkiem i mocząc przez min. 15 min (można kupić również obrane). Część obranych migdałów posiekaj drobno, a  resztę zostaw do włożenia w środek kulki. W międzyczasie do gotującej się kaszy wlej wody, nadal ją mieszając. Na małej patelni roztop masło i wsyp niewielką ilość wiórek kokosowy, które następnie należy lekko podprażyć. Uwaga, wiórki ciągle mieszaj do momentu ich lekkiego zarumienienia. Do gotującej kaszy dodaj posiekane migdały, podprażony kokos, rozpuszczona białą czekoladę i ciągle mieszaj do odparowania całej wody. Łącznie kasza powinna gotować się na średnim ogniu min. 25 min, ponieważ po tym czasie staje się miękka i sucha. Gotową masę kokosowo-jaglaną ostudź, a do głębokiego talerza wsyp kokos. Z kaszy uformuj kulki dodając do środka migdał i obtaczając je w kokosie. Gotowy deser odstaw do lodówki na około godziny.

Wskazówki:
·        Ilość wiórek i migdałów należy dodać według uznania.
·        Jeśli kasza będzie gotowała się mniej niż 25 min. a cała woda i mleko odparuje, należy dolać któregoś ze składników.
·        Masa z kaszy jaglanej nie może być zbyt płynna, jeśli chcemy uformować z niej ładne kulki. W ostatnim etapie gotowania należy ciągle ją mieszać, aby się nie przypaliła.
·        Na samy początku kaszę trzeba wsypać na sitko i przelać wrzątkiem oraz zimną wodą, aby nie miała gorzkiego smaku.
·        Kulki lepiej smakują, gdy leżą jakiś czas w lodówce.



Copyright © Kobiece podejście , Blogger