Dziś pierwszy raz na blogu pojawia się przepis na słono, a
nie na słodko. Sałatka kebab to danie, które króluje na moim stole porą zimową
i jesienną. Zadowoli ona zarówno tych mięsożerców jak i roślinożerców. Sałatka
doskonale sprawdzi się na różnych imprezach, a także jako urozmaicenie
codziennego menu. Dodatkowo jest bardzo syta w stosunku do innych sałatek, a ułożone
warstwowo składniki wyglądają bardzo efektownie. Należy jednak pamiętać, że
taki typ sałatki najlepiej sprawdzi się podany w dużej szklanej misce. Poniżej
podaję orientacyjne składniki na jedną dużą miskę sałatki, a ilość składników
można modyfikować w zależności od własnych upodobań.
Składniki:
-
1 pierś z kurczaka podwójna
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka kukurydzy
-
6 ogórków konserwowych
-
1 średnia czerwona cebula
-
10 dag sera żółtego w kawałku
-
4 liście sałaty pekińskiej
-
przyprawa kebab-gyros
-
olej
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki majonezu
-
ketchup
-
szczypiorek
Wykonanie:
Kurczak umyj, pokrój w kostkę, posyp przyprawą kebab-gyros i
dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmaż do
momentu odparowania wody i jego zarumienienia się. Paprykę, ogórki, cebulę i
sałatę drobno posiekaj. Na spód miski wyłóż usmażony, ostudzony kurczak, następnie
cebulę i polej lekko ketchupem. Następnie ułóż warstwami paprykę, ogórki,
odsączoną kukurydzę, sałatę pekińską. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z
majonezem i polej zrobionym sosem całą sałatkę. Na drobnej tarce zetrzyj żółty
ser i posyp nim sałatkę. Jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt kolorystyczny,
posiekaj drobno szczypiorem i posyp nim wierzch dania. Ja niestety go nie
miałam i moja sałatka trochę mdło wyglądała, ale równie dobrze smakowała.