sobota, 13 stycznia 2018

SAŁATKA KEBAB - PRZEPIS


Dziś pierwszy raz na blogu pojawia się przepis na słono, a nie na słodko. Sałatka kebab to danie, które króluje na moim stole porą zimową i jesienną. Zadowoli ona zarówno tych mięsożerców jak i roślinożerców. Sałatka doskonale sprawdzi się na różnych imprezach, a także jako urozmaicenie codziennego menu. Dodatkowo jest bardzo syta w stosunku do innych sałatek, a ułożone warstwowo składniki wyglądają bardzo efektownie. Należy jednak pamiętać, że taki typ sałatki najlepiej sprawdzi się podany w dużej szklanej misce. Poniżej podaję orientacyjne składniki na jedną dużą miskę sałatki, a ilość składników można modyfikować w zależności od własnych upodobań.



Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka podwójna
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 10 dag sera żółtego w kawałku
  • 4 liście sałaty pekińskiej
  • przyprawa kebab-gyros
  • olej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • ketchup
  • szczypiorek

Wykonanie:
Kurczak umyj, pokrój w kostkę, posyp przyprawą kebab-gyros i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka i podsmaż do momentu odparowania wody i jego zarumienienia się. Paprykę, ogórki, cebulę i sałatę drobno posiekaj. Na spód miski wyłóż usmażony, ostudzony kurczak, następnie cebulę i polej lekko ketchupem. Następnie ułóż warstwami paprykę, ogórki, odsączoną kukurydzę, sałatę pekińską. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny z majonezem i polej zrobionym sosem całą sałatkę. Na drobnej tarce zetrzyj żółty ser i posyp nim sałatkę. Jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt kolorystyczny, posiekaj drobno szczypiorem i posyp nim wierzch dania. Ja niestety go nie miałam i moja sałatka trochę mdło wyglądała, ale równie dobrze smakowała.



Copyright © Kobiece podejście , Blogger