środa, 2 maja 2018

TARTA BRZOSKWINIOWA Z MASĄ BUDYNIOWĄ I GALARETKĄ - PRZEPIS



Tarty to zdecydowanie moje ulubione ciasta w okresie wiosennym i wakacyjnym, ze względu na swój wspaniały smak i wygląd. W tym roku planuję je częściej piec, więc za jakiś czas zapewne pojawią się kolejne przepisy z sezonowymi owocami.
Tarta brzoskwiniowa jest bardzo prosta w wykonaniu, ponieważ do jej zrobienia użyłam gotowy budyń. Ze względu na brak jeszcze dobrych sezonowych owoców użyłam brzoskwiń w puszcze, a wszystko polałam galaretką cytrynową, aby uzyskać cytrusowy smak. Polecam również przepis na tartę z masą mascarpone, biała czekoladą i owocami, którą już jakiś czas temu pojawiła się na blogu!

Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 3 żółtka jaj
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (np. drOetker)
  • 400 ml mleka
  • 3 kopiate łyżki cukru kryształ
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g miękkiego masła
  • 350 ml wody
  • 1 galaretka cytrynowa

Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki dokładnie połącz i kolejno rozwałkuj na grubość około 0,5 cm oraz wyściel nim całą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w wielu miejscach, również po bokach aby lepiej się upiekło. Nastaw piekarnik na 160ºC i piec przez około 40 min. Należy jednak pamiętać, że każdy piekarnik działa inaczej i ciasto trzeba piec do momentu jego zarumienienia się. Po upieczeniu ciasto ostudź w formie, a następnie delikatnie wyciągnij. W międzyczasie ugotuj budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając 400ml mleka oraz 3 kopiate łyżki cukru. Gotowy budyń pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Do miski włóż miękkie masło i zmiksuj go z cukrem wanilinowym do uzyskania  białej barwy. Ostudzony budyń dodaj do masła ciągle miksując, uzyskując gładki krem. Galaretkę rozpuść w 350 ml gorącej wody oraz ostudź ją do momentu lekkiego stężenia. Gotową masę budyniową wyłóż na ostudzoną tartę, ułóż pokrojone w talarki brzoskwinię i zalej galaretką.

Wskazówki:
  • Ciasto musi całkowicie wystygnąć w formie aby się nie pokruszyło.
  • Zamiast brzoskwiń można użyć truskawek i galaretki truskawkowej.
  • Brzoskwinię można zalać galaretką cytrynową lub pomarańczową.


Podany przepis jest na dużą formę tarty (forma z Ikea o średnicy 31 cm)
Wszystkim życzę smacznego!


Copyright © Kobiece podejście , Blogger