Tarty to zdecydowanie moje ulubione ciasta w okresie wiosennym i wakacyjnym, ze względu na swój wspaniały smak i wygląd. W tym roku planuję je częściej piec, więc za jakiś czas zapewne pojawią się kolejne przepisy z sezonowymi owocami.
Tarta brzoskwiniowa jest bardzo prosta w wykonaniu, ponieważ do jej zrobienia użyłam gotowy budyń. Ze względu na brak jeszcze dobrych sezonowych owoców użyłam brzoskwiń w puszcze, a wszystko polałam galaretką cytrynową, aby uzyskać cytrusowy smak. Polecam również przepis na tartę z masą mascarpone, biała czekoladą i owocami, którą już jakiś czas temu pojawiła się na blogu!
Tarta brzoskwiniowa jest bardzo prosta w wykonaniu, ponieważ do jej zrobienia użyłam gotowy budyń. Ze względu na brak jeszcze dobrych sezonowych owoców użyłam brzoskwiń w puszcze, a wszystko polałam galaretką cytrynową, aby uzyskać cytrusowy smak. Polecam również przepis na tartę z masą mascarpone, biała czekoladą i owocami, którą już jakiś czas temu pojawiła się na blogu!
Składniki
na kruche ciasto:
-
300 g mąki tortowej
-
150 g margaryny
-
90 g cukru pudru
-
3 żółtka jaj
-
3 łyżeczki cukru wanilinowego
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na masę:
-
1 opakowanie budyniu śmietankowego (np.
drOetker)
-
400 ml mleka
-
3 kopiate łyżki cukru kryształ
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
100 g miękkiego masła
-
350 ml wody
-
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia,
cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka
oraz pokrojoną w kostkę margarynę trzymaną wcześniej w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki dokładnie połącz i kolejno rozwałkuj na grubość około 0,5
cm oraz wyściel nim całą formę do tarty. Ciasto nakłuj widelcem w wielu
miejscach, również po bokach aby lepiej się upiekło. Nastaw piekarnik na 160ºC
i piec przez około 40 min. Należy jednak pamiętać, że każdy piekarnik działa
inaczej i ciasto trzeba piec do momentu jego zarumienienia się. Po upieczeniu
ciasto ostudź w formie, a następnie delikatnie wyciągnij. W międzyczasie ugotuj
budyń według instrukcji na opakowaniu, dodając 400ml mleka oraz 3 kopiate łyżki
cukru. Gotowy budyń pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Do miski włóż miękkie
masło i zmiksuj go z cukrem wanilinowym do uzyskania białej barwy. Ostudzony budyń dodaj do masła
ciągle miksując, uzyskując gładki krem. Galaretkę rozpuść w 350 ml gorącej wody
oraz ostudź ją do momentu lekkiego stężenia. Gotową masę budyniową wyłóż na
ostudzoną tartę, ułóż pokrojone w talarki brzoskwinię i zalej galaretką.
Wskazówki:
-
Ciasto musi całkowicie wystygnąć w formie aby
się nie pokruszyło.
-
Zamiast brzoskwiń można użyć truskawek i
galaretki truskawkowej.
-
Brzoskwinię można zalać galaretką cytrynową lub
pomarańczową.
Podany przepis jest na dużą formę tarty (forma z Ikea o średnicy 31 cm)
Wszystkim życzę smacznego!
Wszystkim życzę smacznego!