Jeśli często pieczecie lub zamierzacie piec kruche czy drożdżowe ciasto to jest to idealna okazja by zrobić słynny deser Pavlova, czyli torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami. Ciasto
samo w sobie nie jest może pracochłonne, ale czas jego pieczenia, a dokładniej
suszenia niestety jest bardzo długi. Jednym z plusów jest za to możliwość długiego
czasu przechowywania takich wypieków w szczelnych pojemnikach, nawet do 2 tygodni.
Jeśli zastanawiacie się skąd wsiąść świeże owoce jesienią, zimą i wiosną to
polecam kupić puszkę brzoskwiń w syropie, które doskonale sprawdzą się jako
dodatek do deseru, a latem wykorzystać świeże truskawki, maliny czy borówki! Wbrew
pozorom zrobienie bezy nie jest takie trudne! Wystarczy tylko trzymać się
przepisu, a efekt będzie gwarantowany. Pamiętajcie, aby beza się udała musi zawierać dużą ilość cukru! Podany przepis można wykorzystać
na zrobienie zarówno jednej dużej Pavlovej o średnicy około 20 cm lub około
trzech mniejszych o średnicy 10 cm każda.
Składniki
na bezę:
-
4 białka jaj (4 duże jajka/około 170 ml)
-
250 g cukru kryształ
-
1 łyżeczka octu
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki
na nadzienie:
-
500 ml śmietany 30%
-
2 śmietan fix
-
3 łyżeczki cukru wanilinowego
-
konfitura porzeczkowa
-
świeże sezonowe owoce/brzoskwinie w syropie
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 120ºC (dolna i górna grzałka). Dużą
blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj okrąg o średnicy około 20 cm
(najlepiej za pomocą cyrkla). Do miski wlej białka i ubij je "prawie na
sztywno" (nie powinny być bardzo sztywne). Następnie stopniowo po łyżce
dodawaj cukier do białek ciągle miksując. Po dodaniu całej ilości cukru ubijaj
jeszcze przez około 3 minuty. Dodaj ocet, mąkę ziemniaczaną i dalej miksuj około
1 minuty. Na koniec piana powinna być sztywna oraz błyszcząca.
Gotową pianę wyłóż na narysowany okrąg. Szpatułką podnieś
boki do góry, a w środku zrób wgłębienie. Ciasto wstaw do piekarnika i piec w temperaturze
120ºC przez około 30 min (górna i dolna grzałka), a następnie susz ją w temperaturze 100ºC przez około
3 godziny.
Śmietanę ubij na sztywno mikserem, dodając w trakcie śmietan
fix oraz cukier wanilinowy. Ostudzoną bezę posmaruj w miejscu wgłębienia konfiturą
porzeczkową i wypełnij bitą śmietaną. Wierzch ciasta udekoruj owocami. Pavlovą
przechowuj w lodówce.
Wskazówki:
-
Nie zmniejszaj ilości cukru w przepisie, ponieważ beza można się nie udać!
-
Przy wykładaniu ubitej piany na papier do
pieczenia, należy energicznymi ruchami uformować bezę. Im więcej razy będzie
ona poprawiana tym gorzej będzie ją uformować.
-
Zdecydowanie łatwiej jest uformować większą bezę
niż jej małe odpowiedniki.
-
Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca z
zewnątrz i lekko wilgotna w środku.
-
Bezę można przechowywać w zamkniętym pojemniku
nawet 2 tygodnie.
-
Deser po przygotowaniu najlepiej zjeść tego
samego dnia, dlatego czasem lepiej upiec mniejsze blaty i stopniowo je zjadać
:) Zamiast jednego większego tortu, można zrobić 3 mniejsze o średnicy około 10 cm każdy.
-
Konfiturę porzeczkową można zastąpić inną,
jednak jej kwaśny smak idealnie współgra ze słodką bezą.
-
W przepisie można pominąć konfiturę.
-
Jeśli owoce sezonowe skończą się, to polecam
wykorzystać brzoskwinie w syropie.
Czy ten deser nie jest idealny? Tak pięknie wygląda, że mogłabym
zdjęcie zjeść :) Wszystkim życzę smacznych wypieków!