wtorek, 9 października 2018

PAVLOVA Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI - PRZEPIS




Jeśli często pieczecie lub zamierzacie piec kruche czy drożdżowe ciasto to jest to idealna okazja by zrobić słynny deser Pavlova, czyli torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami. Ciasto samo w sobie nie jest może pracochłonne, ale czas jego pieczenia, a dokładniej suszenia niestety jest bardzo długi. Jednym z plusów jest za to możliwość długiego czasu przechowywania takich wypieków w szczelnych pojemnikach, nawet do 2 tygodni. 
Jeśli zastanawiacie się skąd wsiąść świeże owoce jesienią, zimą i wiosną to polecam kupić puszkę brzoskwiń w syropie, które doskonale sprawdzą się jako dodatek do deseru, a latem wykorzystać świeże truskawki, maliny czy borówki! Wbrew pozorom zrobienie bezy nie jest takie trudne! Wystarczy tylko trzymać się przepisu, a efekt będzie gwarantowany. Pamiętajcie, aby beza się udała musi zawierać dużą ilość cukru! Podany przepis można wykorzystać na zrobienie zarówno jednej dużej Pavlovej o średnicy około 20 cm lub około trzech mniejszych o średnicy 10 cm każda.

Składniki na bezę:
  • 4 białka jaj (4 duże jajka/około 170 ml)
  • 250 g cukru kryształ
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na nadzienie:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fix
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • konfitura porzeczkowa
  • świeże sezonowe owoce/brzoskwinie w syropie

Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 120ºC (dolna i górna grzałka). Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj okrąg o średnicy około 20 cm (najlepiej za pomocą cyrkla). Do miski wlej białka i ubij je "prawie na sztywno" (nie powinny być bardzo sztywne). Następnie stopniowo po łyżce dodawaj cukier do białek ciągle miksując. Po dodaniu całej ilości cukru ubijaj jeszcze przez około 3 minuty. Dodaj ocet, mąkę ziemniaczaną i dalej miksuj około 1 minuty. Na koniec piana powinna być sztywna oraz błyszcząca.


Gotową pianę wyłóż na narysowany okrąg. Szpatułką podnieś boki do góry, a w środku zrób wgłębienie. Ciasto wstaw do piekarnika i piec w temperaturze 120ºC przez około 30 min (górna i dolna grzałka), a następnie susz ją w temperaturze 100ºC przez około 3 godziny.



Śmietanę ubij na sztywno mikserem, dodając w trakcie śmietan fix oraz cukier wanilinowy. Ostudzoną bezę posmaruj w miejscu wgłębienia konfiturą porzeczkową i wypełnij bitą śmietaną. Wierzch ciasta udekoruj owocami. Pavlovą przechowuj w lodówce.

Wskazówki:
  • Nie zmniejszaj ilości cukru w przepisie, ponieważ beza można się nie udać!
  • Przy wykładaniu ubitej piany na papier do pieczenia, należy energicznymi ruchami uformować bezę. Im więcej razy będzie ona poprawiana tym gorzej będzie ją uformować.
  • Zdecydowanie łatwiej jest uformować większą bezę niż jej małe odpowiedniki.
  • Po upieczeniu beza powinna być chrupiąca z zewnątrz i lekko wilgotna w środku.
  • Bezę można przechowywać w zamkniętym pojemniku nawet 2 tygodnie.
  • Deser po przygotowaniu najlepiej zjeść tego samego dnia, dlatego czasem lepiej upiec mniejsze blaty i stopniowo je zjadać :) Zamiast jednego większego tortu, można zrobić 3 mniejsze o średnicy około 10 cm każdy.
  • Konfiturę porzeczkową można zastąpić inną, jednak jej kwaśny smak idealnie współgra ze słodką bezą.
  • W przepisie można pominąć konfiturę.
  • Jeśli owoce sezonowe skończą się, to polecam wykorzystać brzoskwinie w syropie.


Czy ten deser nie jest idealny? Tak pięknie wygląda, że mogłabym zdjęcie zjeść :) Wszystkim życzę smacznych wypieków!


Copyright © Kobiece podejście , Blogger