środa, 6 lutego 2019

CZEKOLADOWE CIASTO Z CZERWONEJ FASOLI BEZ MĄKI – PRZEPIS



Alternatywą dla tradycyjnego brownie jest ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli. Dodatkowo wypiek nie zawiera mąki i może być świetnym dodatkiem urozmaicającym dietę bezglutenową. Zaletą przepisu jest prostota i szybkość wykonania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednej miski, wszystko wymieszać, rozdrobnić i włożyć do piekarnika. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo ciasto ma bardzo ciekawy smak J




Składniki:
·        2 puszki czerwonej fasoli (2 x 400g)
·        2 dojrzałe banany
·        2/3 szklanki cukru kryształ/cukru trzcinowego
·        4 łyżeczki cukru wanilinowego
·        4 jajka (rozmiar M)
·        4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
·        2 lekko czubate łyżeczki proszku do pieczenia
·        2 łyżki oleju

Wykonanie:
Czerwoną fasolę przesyp na sitko i dokładnie wypłucz. Do miski wsyp wszystkie składniki i całość zblenduj do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę, małą keksówkę wyłóż papierem i wlej masę. Całość wsadź  do nagrzanego piekarnika (180˚C grzałka dolna i górna) i piecz około 60 min. Gotowe ciasto jeszcze przez około 30 min trzymaj w otwartym piekarniku, aby nie opadło.

Copyright © Kobiece podejście , Blogger