wtorek, 19 marca 2019

CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ I BIAŁĄ CZEKOLADĄ - PRZEPIS





Pierwsze „zdrowe” ciasteczka owsiane jadłam u mojej cioci z przepisu świątecznego Nigelli Lawson i tak mi zasmakowały, że piekę je od kilku lat. Oryginalny przepis jednak trochę zmodyfikowałam, bo ciasteczka były dla mnie zbyt słodkie. Ich dużą zaletą jest możliwość przechowywania w pojemniku przez dłuższy czas. Dodatkowo można powiedzieć, że są trochę zdrowsze od typowych ciastek, bo zawierają płatki owsiane, które są wręcz niewyczuwalne i dodają chrupkości ciastkom. 


                                                                                                       
Składniki:
  • 150 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 80 g płatków owsianych górskich
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 50 g białej czekolady
  •  50 g suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
Do miski wsyp mąkę, płatki owsiane, żurawinę, proszek do pieczenia, sól i całość dokładnie wymieszaj. Białą czekoladę i orzechy drobno posiekaj i dodaj do suchych składników. Miękkie masło utrzyj na gładką masę z cukrem pudrem, trzcinowym i wanilinowym, a następnie dodaj jajko i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie do miski dodaj wcześniej wymieszane suche składniki i całość połącz za pomocą miksera, na niskich obrotach. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj ciastka. Między ciasteczkami należy zostawić przerwy, ponieważ po upieczeniu zwiększą swoją objętość. Piecz około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180˚C (grzałka dolna i górna).

Wskazówki:
  •  Zamiast żurawiny można użyć rodzynek.
  • Dodatkowo do ciasteczek można dodać posiekane migdały lub otręby owsiane.
  • Ciasteczka piec do momentu ich zarumienienia się.

Copyright © Kobiece podejście , Blogger