Składniki
na ciasto:
-
1/2 kg mąki
-
30 dag margaryny/masła
-
15 dag
cukru pudru
-
5 żółtek
-
1 łyżka proszku do pieczenia
-
3 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki
na farsz:
-
1,5-2,0 kg jabłek (szara reneta)
-
cynamon
-
2 łyżki cukru kryształ
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka bułki tartej
-
16 g cukru waniliowego (1 mała paczka)
Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia,
cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka
oraz pokrojoną w kostkę margarynę/masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki razem wymieszaj i wyrób ciasto do momentu połączenia
wszystkich składników. Surowe ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3
ciasta). Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, większą część ciasta
rozwałkuj i połóż na blaszce. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do około 160ºC,
przez 10-15 min do momentu lekkiego zarumieniania. Jabłka zetrzyj na grubych
oczkach, odlej powstałą wodę z startych owoców, dodaj cukier, cukier waniliowy,
cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, a wszystko dokładnie wymieszaj.
Następnie wyłóż cały farsz jabłkowy na wcześniej podpieczone ciasto i przykryj
go resztą rozwałkowanego surowego ciasta. Całe ciasto piec dalej w temperaturze
160ºC przez około 1 godzinę. Gotowy deser najlepiej podawaj posypany cukrem
pudrem.
Wskazówki:
-
Do ciasta użyj jabłek gatunku szara reneta.
-
Cynamon dodaj według własnego uznania.
-
Kruche ciasto nakłuj widelcem, aby lepiej się
upiekło.
-
Szarlotkę pokrój dopiero po ostygnięciu, aby się
nie rozwalała.
- W celu uzyskania lepszego efektu wizualnego, posyp ciasto cukrem pudrem.