sobota, 24 lutego 2018

TRADYCYJNA KRUCHA SZARLOTKA - PRZEPIS




Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 30 dag margaryny/masła
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na farsz:
  • 1,5-2,0 kg jabłek (szara reneta)
  • cynamon
  • 2 łyżki cukru kryształ
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 16 g cukru waniliowego (1 mała paczka)

Wykonanie:
Na stolnice wysyp mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Następnie oddziel żółtka od białek i dodaj do mąki żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę/masło trzymane wcześniej w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki razem wymieszaj i wyrób ciasto do momentu połączenia wszystkich składników. Surowe ciasto podziel na 2 nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Dużą blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, większą część ciasta rozwałkuj i połóż na blaszce. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do około 160ºC, przez 10-15 min do momentu lekkiego zarumieniania. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, odlej powstałą wodę z startych owoców, dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz bułkę tartą, a wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie wyłóż cały farsz jabłkowy na wcześniej podpieczone ciasto i przykryj go resztą rozwałkowanego surowego ciasta. Całe ciasto piec dalej w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę. Gotowy deser najlepiej podawaj posypany cukrem pudrem.

Wskazówki:
  • Do ciasta użyj jabłek gatunku szara reneta.
  • Cynamon dodaj według własnego uznania.
  • Kruche ciasto nakłuj widelcem, aby lepiej się upiekło.
  • Szarlotkę pokrój dopiero po ostygnięciu, aby się nie rozwalała.
  • W celu uzyskania lepszego efektu wizualnego, posyp ciasto cukrem pudrem.


Copyright © Kobiece podejście , Blogger