sobota, 3 marca 2018

DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ŚLIMAKI - CYNAMONKI





Zapach cynamonu i drożdży głównie kojarzy mi się z zimą, ale drożdżowe ślimaki sprawdzą się przez cały rok. Wykonanie cynamonków jest łatwe. Ciasteczka najlepiej smakują od razu po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli lubicie cynamon to polecam sypnąć go troszku więcej niż jest w przepisie. Dodatkowo ślimaki można posypać grubym perlistym cukrem, który dodaje wypiekom ciekawego wyglądu, strzela pod zębami i głównie przeznaczony jest do tego typu wypieków.

Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na rozczyn z drożdży:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka cukru

Składniki na farsz cynamonowy:
  • olej
  • 1 paczka cynamonu
  • 3 szklanki cukru
Podana powyżej proporcja jest orientacyjna i przeznaczona jest na kilka porcji.

Wykonanie:
Drożdże, mleko i cukier połącz oraz dokładnie wymieszaj. Do dużej miski dodaj mąkę, mleko, jajko, cukier, sól oraz zrobiony wcześniej rozczyn z drożdży. Margarynę roztop, ostudź i wlej do ciasta. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dobrze wyrabiając ciasto. 




Następnie ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 min w ciepłym miejscu oraz przykryte  szczelnie ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz je wyrób i pozostać na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj na cienki kwadratowy placek, posmaruj olejem oraz wysyp mieszankę cukru z cynamonem. Całość ciasta zroluj w wałeczek i pokrój na 1,5 cm plastry.







Na dużą płaską blaszkę wyłóż papier do pieczenia i ułóż ślimaczki w odstępach min. 2 cm. Ciastka włóż do nagrzanego do temperatury 160ºC piekarnika (górna i dolna grzałka) i piec około 30 min do momentu pojawienia się złotego koloru.



Wskazówki:
  • Rozwałkowane i posmarowane ciasto należy ciasno zwinąć w rulonik.
  • Przed włożeniem cynamonków do piekarnika można posmarować je żółtkiem.
  • W trakcie pieczenia ślimaki zwiększają swą objętość, dlatego ułuż je w odstępach na blaszce.
  • Cynamonki najlepsze do spożycia są tego samego dnia.
  • Bułeczki można posypać przed pieczeniem cukrem perlistym.

Copyright © Kobiece podejście , Blogger