Zapach cynamonu i drożdży głównie kojarzy mi się z zimą, ale drożdżowe ślimaki sprawdzą się przez cały rok. Wykonanie cynamonków jest łatwe. Ciasteczka najlepiej smakują od razu po upieczeniu, gdy
są jeszcze ciepłe. Jeśli lubicie cynamon to polecam sypnąć go troszku więcej
niż jest w przepisie. Dodatkowo ślimaki można posypać grubym perlistym cukrem,
który dodaje wypiekom ciekawego wyglądu, strzela pod zębami i głównie przeznaczony
jest do tego typu wypieków.
Składniki
na ciasto:
-
1/2 kg mąki tortowej
-
1 jajko
-
1/2 kostki margaryny
-
1 szklanka mleka
-
2 łyżki cukru
-
1/2 łyżeczki soli
Składniki
na rozczyn z drożdży:
-
5 dag świeżych drożdży
-
3 łyżki mleka
-
1 łyżka cukru
Składniki
na farsz cynamonowy:
-
olej
-
1 paczka cynamonu
-
3 szklanki cukru
Podana powyżej proporcja jest orientacyjna i przeznaczona
jest na kilka porcji.
Wykonanie:
Drożdże, mleko i cukier połącz oraz dokładnie wymieszaj. Do
dużej miski dodaj mąkę, mleko, jajko, cukier, sól oraz zrobiony wcześniej
rozczyn z drożdży. Margarynę roztop, ostudź i wlej do ciasta. Wszystkie
składniki dokładnie wymieszaj, dobrze wyrabiając ciasto.
Następnie ciasto pozostaw
do wyrośnięcia na około 30 min w ciepłym miejscu oraz przykryte szczelnie ściereczką. Gdy ciasto podwoi swoją
objętość, jeszcze raz je wyrób i pozostać na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte
ciasto podziel na dwie równe części i każdą z nich rozwałkuj na cienki
kwadratowy placek, posmaruj olejem oraz wysyp mieszankę cukru z cynamonem. Całość
ciasta zroluj w wałeczek i pokrój na 1,5 cm plastry.
Na dużą płaską blaszkę
wyłóż papier do pieczenia i ułóż ślimaczki w odstępach min. 2 cm. Ciastka włóż
do nagrzanego do temperatury 160ºC piekarnika (górna i dolna grzałka) i piec
około 30 min do momentu pojawienia się złotego koloru.
Wskazówki:
-
Rozwałkowane i posmarowane ciasto należy ciasno
zwinąć w rulonik.
-
Przed włożeniem cynamonków do piekarnika można
posmarować je żółtkiem.
-
W trakcie pieczenia ślimaki zwiększają swą
objętość, dlatego ułuż je w odstępach na blaszce.
-
Cynamonki najlepsze do spożycia są tego samego
dnia.
-
Bułeczki można posypać przed pieczeniem cukrem
perlistym.